Tyhjät tilat hyötykäyttöön. Kun Lappeenrannassa etsittiin sopivia väistötiloja 500 oppilaan koululle, niin ratkaisuksi löytyi vankassa vajaakäytössä ollut ostoskeskus. (Kuva: Lappeenrannan kaupunki/Minna Kivistö

Näinä päivinä perheiden jälkikasvu astuu jälleen reppu selässä koulutielle. Tai todellisuudessahan nykypäivänä isä tai äiti kuskaa, ellei sitten asuta niin kaukana koulusta, että koulukyyti tulisi kunnan puolesta.

Joka tapauksessa merkittävä osa peruskoululaisista opiskelee tulevanakin kouluvuonna väistötiloissa. Yle teki viime syksynä laajan kyselyn, johon vastanneet kunnat kertoivat yhteensä yli 48 000 peruskoululaisen suorittavan opintojaan väistötiloissa. Vaikka osa oppilaista on päässyt takaisin pysyviin tiloihin, niin uusiakin tilapäisiä tiloja on otettu käyttöön.

Lappeenrannassa kaupunki on tehnyt varsin luovan ratkaisun väistötilojen suhteen. Kesämäen koulun noin 500 oppilasta siirtyvät kouluvuoden alkaessa käymään koulua lähes tyhjäksi jääneeseen ostoskeskukseen. Osa koulun käyttöön tulevista tiloista on ollut aiemmin vuokrattuna kaupungille urheilutalon väistötiloina.

-Kun väistötiloja alettiin etsimään, niin kartoitimme laajasti eri vaihtoehdot. Koulun puolelta haluttiin sijoittaa kaikki oppilaat samoihin tiloihin, joten tilatarve oli vähintään 3 000–4 000 neliötä. Kauppakeskus oli sitten käytännössä ainoa vaihtoehto, josta löytyi riittävän suuret yhtenäiset tilat, Lappeenrannan Toimitilat Oy:n projektipäällikkönä kuun vaihteeseen saakka työskennellyt Jukka Mielikäinen kertoo.

Joutsenosta Lappeenrantaan

Elokuun alusta takaisin koulumaailmaan palannut Jukka Mielikäinen pitää ostoskeskukseen sijoitettua koulua kokonaisuuden kannalta hyvänä vaihtoehtona niin opetuksen kuin talouden kannalta.

-Kyllä siellä on hyvät tilat opetukselle. Etäisyyttä saneerattavaan kouluun on kaksi kilometriä, joten oppilaiden koulumatkaan ei tullut suuria muutoksia, Mielikäinen toteaa.

Kun väistötiloja etsitään, niin ratkaisuvaihtoehtoja tarvitaan erilaisia. Lappeenrannan Joutsenon koulun oppilaille järjestyi väistötilat koulun uudisrakentamisen ajaksi Imatralta, josta Saimaan ammattikorkeakoulu siirsi kampuksensa kevään jälkeen Lappeenrantaan.

-Imatralla pääsimme hyödyntämään valmista koulutilaa väistötilana. Hintaa sillekin ratkaisulle tuli, sillä kaikki oppilaat joudutaan kuljettamaan busseilla. Se tiesi kuuden bussin laivueen täysipäiväistä työllistämistä kuljetuksiin. Kuljetuksille tuli hintaa kahdelle vuodelle 560 000 euroa, Jukka Mielikäinen kertoo.

Iisalmeen parakkikoulu

Iisalmessa Kirkonsalmen koulun oppilaat vaihtavat sisäilmaongelmaisen koulunsa koulun pihamaalle rakennettuun parakkikouluun. Noin 230 oppilaalle ja heidän opettajilleen on varattu 1 150 neliön opetustilat. Näillä näkymin opetusta parakkikoulussa on tiedossa aina kevääseen 2021 saakka.

Iisalmen kaupunki sai siirtokelpoisista väistötiloista kaikkiaan kolme tarjousta, joista hankkeen toteuttajaksi valikoitui Temporary Space Nordics Oy. Hankinnan kokonaishinta helmikuun 2021 loppuun saakka ulottuvalla sopimuskaudella on reilut 440 000 euroa.  Tämän lisäksi kaupungille tulee kustannuksia noin 60 000 euroa pohjatöiden, tarvittavien liittymien ja muiden rakennelmien johdosta.

-Tämän hetkinen markkinatilanne huomioiden kolme tarjousta oli ihan odotettu määrä. Saimme tällä rahalla ihan hyvät toimivat väistötilat, arvioi Iisalmen kaupungin vt. toimialajohtaja Kari Nissinen.

Vaatimustaso nousussa

Iisalmeen väistötilat toimittaneessa yrityksessä tunnetaan väistötilojen tarve kentällä. Suomessa riittää sairaita rakennuksia, joiden tilalle tarvitaan puhtaita tiloja työskennellä, käydä koulua ja oppia uutta.

-Koulut ja päiväkodit ovat ne suurimmat kohteet, joille väistötiloja toimitetaan. Näiden tilojen sisäilmaongelmat puhuttavat paljon, kun tiloissa on paljon lapsia ja nuoria, Temporary Space Nordicsin Jari Lindström kertoo.

Tämän päivän väistötila ei enää ole vanha parakki. Yritykset tarjoavat erilaisia ratkaisuja erilaisiin tarpeisiin.

-Tänä päivänä vaaditaan väistötiloilta entistä enemmän. Parakit palvelevat hyvin lyhyemmissä tarpeissa, mutta kun tiedossa on pidempi väistöaika, niin silloin vaatimustaso nousee. Kun kyse on yli viiden vuoden tarpeesta, niin silloin halutaan pysyvämpiä ratkaisua.

-Iisalmeen teimme koululle väistötilat teräsrunkoisista parakeista, jotka on tarkoitettu nimenomaan koulukäyttöön. Siilinjärven kunnantalon väistötilat ovat puolestaan tehty puurakenteisista High Class -toimistomoduuleista, jotka on tarkoitettu pidempiaikaiseen käyttöön, Jari Lindström jatkaa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *