Jyväskylän Energia osti viime vuoden lopulla Wiitaseudun Energian, joka pyörittää Viitasaaren vesihuoltoa. Nyt kokonaisoperointi on jyväskyläläisten vastuulla.

Jyväskylän Energia osti marraskuussa 2018 Wiitaseudun Energian, joka pyörittää niin energian tuotantoa ja jakelua kuin myös vesihuoltoa Viitasaarella.

Kauppasummaksi 3,7 miljoonan euron liikevaihdon yhtiölle sovittiin 15,8 miljoonaa euroa.

-Asiat alkoivat konkretisoitua 2017, kun olimme Tekesin rahoittaman Vesiviisas kunta -hankkeen tiimoilta yhteydessä Keski-Suomen kuntiin, Viitasaareen yhtenä niistä, Pasi Jalonen kertoo.

Kunnan kanssa keskusteluissa nousi esille tiiviimpikin yhteistyö. Jyväskylä oli juuri hiljan saanut valmiiksi vesihuollon palvelukonseptinsa Pisaran.

-Tarjosimme Pisaran osalta Viitasaarelle vesilaitoksen kokonaisoperointia ja vaihtoehtoisesti vuokraamista, mutta myös ostamista. Ensimmäinen vastaanotto valtuutettujen keskuudessa oli tyrmäävä: myydä ei nyt missään tapauksessa.

Vastustus kiteytyi peruspelkoihin: kontrolli katoaa, tariffit nousevat ja kukapa tietää, myydäänkö Viitasaaren vesilaitos sitten kokonaan jollekin kolmannelle osapuolelle.

– Mutta Viitasaaren kunnan johto, virkamiehet ja luottamushenkilöt malttoivat käydä asiaa läpi juurta jaksain ja kaivaa esiin faktat. Investointitarpeet ja korjausvelka olisivat olleet suuria taakkoja pienelle laitokselle.

-Loppujen lopuksi kunnalla oli helppo tehdä yksimielinen päätös kaupasta kaupunginhallituksessa, kun asiasta päätettiin tosiasioiden perusteella eikä tunnepohjalta.

Jalosen mukaan tämä oli hyvin tyypillinen tapaus: ensin kunta ja varsinkin luottamushenkilöt reagoivat asiaan tunteella.

-Mutta me tiedämme jo, että asiaan pitää vaan jaksaa palata ja perustella faktoilla.

-Viitasaarella siirrytään meidän kokonaisoperointiin, jolloin niin ohjaus- kuin valvontajärjestelmätkin toimitusvarmuutta ja asiakaspalvelua myöten tulevat meiltä. Henkilökunta siirtyi meidän palkkalistallemme, ja kun päällekkäisyyksiä ei pahemmin ollut, ei henkilöstövaikutuksiakaan ollut.

Nyt Viitasaarella tehdään parhaillaan integraatiota ja käydään eri järjestelmien yhteensopivuuksia läpi.

Artikkeli julkaistu Kuntatekniikan numerossa 2/2019.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *