Kuntien perusinfran myyminen ulkomaille jatkuu. Tällä kertaa Kajaanin ja Sotkamon sähköyhtiön omistuksesta yli puolet jäi edelleen vanhoille omistajille.

Kajaanin kaupunki ja Sotkamon kunta myyvät osan kokonaan omistamastaan sähköyhtiö Loiste Oy:stä. Asiasta päätettiin valtuustojen suljetuissa kokouksissa maanantaina.

Kunnille jää enemmistöomistus yhtiöstä, josta kaupan toteuduttua 33,9 prosenttia omistavat ruotsalainen Infranode I Ab ja ranskalainen Mirova S.A.

Kauppa tuo kunnille 200 miljoonaa euroa, joka jakautuu omistussuhteen mukaan. Kajaani omistaa Loisteesta noin kolme neljäsosaa ja Sotkamo loput.

Kansainvälisen huutokaupan Loisteesta voittaneet Infranode ja Mirova arvioivat tarjouksessaan Loiste Oy:n velattomaksi arvoksi n. 700 miljoonaa euroa. Kun kunnat hankkivat yhtiön koko osakekannan omistukseensa vuonna 2013 saksalaisen E.ON -konsernin vetäytyessä Suomen energiamarkkinoilta, sen arvo oli 223 miljoonaa.

Nyt tehtävän kaupan ostajaosapuolen arvion mukaan yhtiön arvo on siis kolminkertaistunut kuudessa vuodessa.

Rahojen käyttöä on jo alettu suunnitella, kertoo Kajaanin hallintojohtaja Tuija Aarnio.

– Talousjohtaja on jo ruvennut erilaisia sijoitusyhtiöitä katselemaan. Jotain kehittämistoimia jarahastoja omaan toimintaan voidaan miettiä. Ei ruveta kuluttamaan, yritetään saada tuottamaan, Aarnio kertoo.

Kaupan jälkeen Kajaanin omistusosuus yhtiöstä on 50,1 prosenttia ja Sotkamon 16 prosenttia.

Ostajista Infranode on pitkän tähtäimen pohjoismainen infrastruktuurisijoittaja, joka sijoittaa keskeiseen pohjoismaiseen infrastruktuuriomaisuuteen, kuten energia- ja vesilaitoksiin, tietoliikenne, liikenne sekä sosiaaliseen infrastruktuuriin. Infranoden hallinnoi noin 450 miljoonan euron sijoituspääomaa. Sijoittajina ovat muun muassa LähiTapiola, Euroopan investointipankki ja Ruotsin valtion AP4-eläkerahasto.

Mirova on osa Natixis Investment Managersia ja se on keskittynyt kestävään ja vastuulliseen sijoitustoimintaan. Mirovan tavoitteena on yhdistää kestävä kehitys ja tuotto pitkällä aikavälillä. Mirovan intohimona on innovatiivisuus ja se pyrkii tarjoamaan asiakkailleen vaikuttavia ratkaisuja mittatilaustyönä. Mirovan sijoitusten arvo oli 10,1 miljardia euroa joulukuussa 2018.

Tuija Aarnion mukaan kauppa tuo Loisteeseen asiantuntemusta, kuten hallitusammattilaisia ja infran ammattilaisia. Kaupalla haluttiin myös alentaa omistajuuden riskejä.

– Nyt on isommat hartiat yhtiötä omistamassa. Sähkön myynti ei ole erityisen kannattavaa bisnestä. Sähköverkoissa ja infrassa on merkittävästi kehittämistarvetta lähivuosina, Aarnio sanoo.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1. SÄHKÖYHTIÖ LOISTEEN MYYNTIVOITOSTA OSA PALAUTETTAVA KANSALLE

  Kajaani ja Sotkamo ovat päättäneet myydä 33,9 prosenttia Loiste Oy:stä. Kauppahinnaksi on ilmoitettu 200 miljoonaa euroa, joista Kajaani saa 150 miljoonaa euroa ja Sotkamo 50 miljoonaa euroa.
  Lehtitietojen mukaan, kun ko. kunnat hankkivat vuonna 2013 Loisteen koko osakekannan haltuunsa, Loisteen osakkeiden arvo (kauppahinta) oli 223 miljoonaa euroa. Nyt koko Loisteen arvo on noin 700 miljoonaa euroa eli arvo on noussut kuudessa vuodessa 477 miljoonalla eurolla, siis 3,1- kertaiseksi. Kirjanpidolliseksi voitoksi noilla esitetyillä luvuilla muodostunee noin 125 miljoonaa euroa, josta Kajaanin osuus olisi noin 94 miljoonaa euroa.

  Miten tällainen suorastaan pöyristyttävän suuri arvonnousu on päässyt tapahtumaan? Suurelta osin se on tapahtunut sitä kautta, että Loisteen siirtomaksut ovat olleet ylisuuret, korkeimmat koko Suomessa. Loiste on kerännyt nämä kalliit siirtomaksut Kainuun vähävaraisilta kuluttajilta yhtiön omaan pääomaan, jotka ovat tätä arvonnousua ja osakkeiden kauppahintaa. Tämän eteen ei ole Loisteen hallituksessa ”vesakaikkosten” paljon tarvinnut hikoilla – ainoastaan on tarvittu kylmäpäisyyttä ja köyhän kansan unohtamista.

  Esitän, että tästä arvonnoususta ja saamastaan voitosta Kajaani ja Sotkamo palauttavat suoraan kuluttajille neljänneksen eli 31 miljoonaa euroa ja toisen neljänneksen tai mieluummin vielä enemmän ammatillisen koulutuksen ja ammattikorkeakoulun kehittämiseen ja maakunnan vetovoiman lisäämiseen, jotta työvoimapula saadaan taltutetuksi. Koulutukseen sijoitetut varat tulevat hyödyttämään suoraan Kajaanin ja Sotkamon kehitystä sekä lisäksi koko Kainuuta.

  Asian ymmärtämisen ei pitäisi olla vaikeaa, jos on vielä muistissa entiset opit ansiottoman arvonnousun leikkaamisesta.