Kuva: Liisa Takala
- Kunnollinen kuntotutkimus maksaa paljon. Se on täysin väärä paikka säästää, Sisäilmayhdistyksen toiminnanjohtaja Mervi Ahola sanoo.

Sisäilmayhdistyksen toiminnanjohtaja Mervi Ahola peräänkuuluttaa perusteellisia kuntotutkimuksia ja aktiivista viestintää sisäilmaongelmien hoidossa.

Sisäilmaongelmat ovat tuttuja myös Aholan omassa perheessä. Hänellä on kuntapoliitikoille selkeä viesti.

– On muistettava se, että kuntien rakennusten korjaaminen ja uudistaminen vaatii panostuksia – rahaa. Se pitää ottaa vakavasti. Kuntien vastuulla on järjestää palvelut tiloissa, jotka ovat terveelliset ja turvalliset.

Kuntotutkimusten laadussa on Aholan mukaan hyvin paljon vaihtelua. Se pitäisi ottaa huomioon myös kunnissa.

– Koska hyvien tutkijoiden tarjoushinnat ovat yleensä korkeita, otetaan liian herkästi joku halvempi vaihtoehto. Halvalla saa halpaa ja vähän jotain.

Sisäilmayhdistyksen järjestämä Sisäilmastoseminaari kokoaa torstaina Helsingin Messukeskukseen yli tuhat sisäilmasta kiinnostunutta ihmistä. Alan parhaat asiantuntijat esittelevät siellä tutkimuksiaan.

Seminaarissa puhutaan myös uudesta Hyvä sisäilma -suosituksesta, joka on jo valmisteluvaiheessa herättänyt runsaasti keskustelua. Erityisesti rakennusalalla suositusta on kritisoitu.

Suositus liittyy kuntien sisäilmaverkostossa laadittuun ilmanvaihdon käytön yleisohjeeseen ja perustelumuistioon. Suosituksessa korostetaan, että jos ilmanvaihtoa ei käytetä jatkuvasti, pitää ilmanvaihdossa olla riittävät ilmanvaihdon käyntijaksot ennen käyttöä, käytön jälkeen sekä viikonloppuina ja loma-aikana.

Esimerkiksi koulun ilmanvaihto voidaan sulkea, kun tiloilla ei ole käyttöä.

– Mahdollisten vakavien sisäilmahaittaepäilyjen esiintyessä ilmanvaihdon käyttö täytyy suunnitella erityisellä huolellisuudella, Mervi Ahola painottaa.

Hän muistuttaa, että homeongelmat johtuvat Suomessa pääasiassa rakenteisiin päässeestä kosteudesta.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *