Katupöly heikensi Turun keskustan ilmanlaadun hyvin heikoksi. Mm. Kuopiossa kaupunki puhdistettiin muutama vuosi sitten Operaatio Hiekkamyrskyssä. (Kuva: Pentti Vänskä)

Keskiviikkoaamuna ilmanlaatu havaittiin huonoksi tai erittäin huonoksi Turun, Kaarinan ja Naantalin keskustoissa sekä Raision Ihalassa. Paraisilla ilmanlaatu on ollut välttävää.

Ilmanlaatua heikentävät katupöly sekä pakokaasut. Ilmanlaadun odotetaan paranevanväliaikaisesti viimeistään iltaan mennessä, kun sateet alkavat. Kevätpölykausi on alkanut ja ilmanlaatu voi olla aamuisin heikentynyttä pakkasöiden jälkeen.

Katupölyä syntyy, kun liikenne nostaa kuivilta kaduilta pölyhiukkasia, jotka ovat lähtöisin hiekoitushiekasta, tien pintojen kulumisesta ja nastarenkaiden käytöstä.

Tiistaina 5.3. Turun Kauppatorin mittausasemalla hengitettävien hiukkasten (PM10) vuorokausipitoisuus (69 µg/m3) ylitti raja-arvotason (50 µg/m3), joka saa ylittyä korkeintaan 35 kertaa vuodessa. Ylitys oli toinen vuonna 2019.

Hengitettävien hiukkasten pitoisuutta kasvatti kuiva ja kylmä sää sekä Kauppatorin työmaan raskasliikenne. Rakennustyömaalla suoritettiin tiistaina pölynsidontaa suolaamalla.

Hiukkaspitoisuuksien kohoaminen saattaa aiheuttaa oireita erityisesti herkillä ihmisryhmillä, kuten astmaatikoilla ja pikkulapsilla. Nuha, yskä, hengitysoireet sekä kurkun ja silmien kutina ovat tavallisimpia haittavaikutuksia.

Terveyshaittoja voi vähentää seuraamalla ilmanlaatua sekä välttämällä liikkumista ja pidempiaikaista oleskelua vilkkaiden teiden läheisyydessä. Autoilijat voivat helpottaa pölyongelmaa hiljentämällä ajonopeuksia.

Lisätietoja ilmanlaadusta saa ilmanlaatuportaalista, johon Turun seudun ilmansuojelun yhteistyöryhmä tuottaa mittaustietoa: https://ilmatieteenlaitos.fi/ilmanlaatu

(Läöhde: Turun kaupunki)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *