Mäkelänkadun täysremontissa huonokuntoisia lehmuksia uusitaan, mutta kaikkia puita ei kaadeta. Pysäköintipaikat säilyvät. (Kuva: Kaupunkiympäristön aineistopankki)

Tuskin on Helsingin keskustan Hämeentien yli vuoden kestävä totaalinen uusiminen alkanut, kun putkessa on jo seuraava suurhanke: Mäkelänkatu uudistetaan mittavassa peruskorjauksessa, joka alkaa arviolta vuonna 2024.

Kadun vanhentunut tekniikka niin kadun päällä kuin maan allakin uusitaan. Ajokaistoja, suojateitä, pysäkkejä ja liikennevaloja järjestellään uusiksi ja jalankulkijat saavat pyöräilijöiden ohella omat turvalliset väylänsä. Katusuunnitelmaehdotukset ovat nähtävillä 20. maaliskuuta 2019 saakka.

Peruskorjauksen suunnittelu koskee Mäkelänkatua välillä Kumpulantie–Hämeentie sekä osin myös risteäviä katuja, Vääksyntietä, Elimäenkatua ja Hämeentietä sekä Lautatarhankatua. Remontissa uusitaan katujen rakenteita, kunnallistekniikkaa ja liikennejärjestelyjä. Mäkelänkadun katutila jaetaan niin, että katu palvelee mahdollisimman hyvin kaikkia kulkumuotoja.

Mäkelänkadulle on suunniteltu pyöräliikenteen tavoiteverkon mukaiset yksisuuntaiset pyörätiet. Kadunvarren asukas- ja asiointipysäköinti säilytetään. Huoltoliikenteen lastauspaikkoja kadunvarteen lisätään. Katuosuudella säilytetään bussikaistat ja poistetaan yksi ajokaista suuntaansa. Mäkelänkatua risteävien katujen rakentamisella mahdollistetaan sujuvien ja turvallisten pyöräliikenteen järjestelyjen jatkuminen Mäkelänkadusta eteenpäin.

Raitioliikennettä nopeutetaan kasvattamalla pysäkkivälejä ja vähentämällä liikennevaloviivytyksiä raitioliikenteen kehittämisohjelman mukaisesti. Nykyisten bussipysäkkien yhdistämisellä selkeytetään pysäkkijärjestelyjä. Kadun liikenneturvallisuutta parannetaan mm. varustamalla kaikki Mäkelänkadun ylittävät suojatiet valo-ohjauksella.

Kaupunkikuvallisesti arvokkaan lehmuskujanteen huonokuntoisia puita uusitaan jaksoittain. Raitiovaunupysäkkien kohdilla kujanteeseen istutetaan uusia puita.

Katusuunnitelmaehdotuksiin voi tutustua 6.–20. maaliskuuta 2019 verkkosivulla sekä Sörnäistenkadun asiakaspalvelupisteessä, Sörnäistenkatu 1 (ma–to klo 9–16, pe klo 10–15).

Katusuunnitelmaehdotukset hyväksytään kaupunkiympäristölautakunnassa toukokuussa 2019 ja rakennustyöt alueella on tarkoitus aloittaa vuonna 2024.

(Lähde: Helsingin kaupunki)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *