Talven jäljiltä katupöly alkaa jo vaivata kaupunkilaisia.

Talven aikana kaduille kertyy monista eri lähteistä pölyä, jonka liikennevirta ja tuuli nostattavat ilmaan, kun kadut kuivuvat. Pölykausi on yleensä pahimmillaan maalis–huhtikuussa, mutta jo nyt teiden ja katujen kuivuessa ilmassa on paikoin runsaasti katupölyä.

– Aurinkoinen sää on kuivattanut kadut pääkaupunkiseudulla, minkä vuoksi ilmassa on nyt paikoin runsaasti katupölyä, kertoo HSY:n ilmansuojeluasiantuntija Anu Kousa.

Katupöly voi aiheuttaa ärsytysoireita kuten nuhaa, yskää sekä kurkun ja silmien kutinaa kenelle tahansa, myös terveille aikuisille. Erityisen haitallista katupöly on riskiryhmille kuten astmaatikoille, pienille lapsille, iäkkäille sekä sepelvaltimo- tai keuhkoahtaumatautia sairastaville. Katupöly pahentaa usein sydän- ja hengityssairaiden oireita.

Katupölystä aiheutuvia oireita voi lievittää välttämällä vilkasliikenteisiä alueita ja etenkin urheilua vilkkaiden katujen varsilla.

Ilmanlaatu paranee heti, kun tienpinnat kostuvat. Ajankohtaista ilmanlaatutilannetta voi seurata HSY:n ilmanlaatusivustolta sekä ratikoiden ja metrojen näytöiltä.

– Kunkin päivän pölytilanne riippuu säästä. Aurinkoisina ja kuivina päivinä liikennevirrat nostavat talven aikana kertynyttä pölyä voimakkaasti ilmaan, jolloin ilmanlaatu heikkenee. Sade puolestaan kostuttaa tienpinnat, mikä vähentää pölyisyyttä, Kousa kuvailee.

Katupölyn määrä vähenee, kun katuja päästään puhdistamaan. Yöpakkasten helpottaessa pölyisyyttä hillitään myös kostuttamalla katuja laimealla suolaliuoksella. Katupöly on pääasiassa autojen renkaiden jauhamaa asfalttia ja hiekoitushiekkaa. Erityisesti nastarenkaat kuluttavat asfalttia ja tuottavat siten katupölyä.

Helsingin katujen puhdistusaikataulun voi tarkistaa Helsingin palvelusta.

(Lähde: HSY)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. Katuja on ruvettava pesemään vedellä. Lakaisukoneen jäljiltä kadun pintaan jää hienojakoista liejua joka kuivuessaan nousee ilmavirtojen mukana ilmaan ja ihmisten keuhkoihin. Pesuveden voi ottaa merestä tai Vantaan joesta ettei tarvitse maksaa puhdistetusta vesijohtovedestä.