HSY:n ilmanlaatukartassa näkyy avoimen datan ansiosta ilmanlaatu hyvin tarkasti. Tilanne Helsingin keskustassa 18.2.20189 kello 11.22.

Pääkaupunkiseudun ilmanlaatutiedot ovat nyt saatavilla avoimena datana Ilmatieteen laitoksen nettisivuilta. Tarkoista ilmanlaatutiedoista voidaan tehdä palveluja asukkaille altistumisen vähentämiseksi. Smart & Clean -projektissa tehtävä yhteistyö mahdollistaa järjestelmän markkinoinnin vientituotteena maailman ilmanlaatuongelmista kärsiviin kaupunkeihin.

Nyt on avattu pääkaupunkiseudun mallinnetut ilmanlaatutiedot 12 metrin ja tunnin tarkkuudella. Saatavilla on ilmanlaatuennuste 12 tuntia eteenpäin sekä taaksepäin. Tiedot ovat saatavilla esimerkiksi yleisesti käytettävässä netCDF-muodossa. Ilmanlaatudata löytyy osoitteesta: https://ilmatieteenlaitos.fi/avoin-data.

-Nyt kun data on avointa, toivomme, että sitä hyödynnettäisiin laajalti. Siitä voidaan kehittää sovelluksia, joilla ihmiset valitsevat puhtaampia pyöräilyreittejä tai sitten pystytään vähentämään katujen pölyisyyttä keväällä. Ilmanlaatu vaikuttaa esimerkiksi hengitysterveyteen, asuinmukavuuteen, katujen puhdistamiseen sekä liikuntareittien valitsemiseen, Helsinki Air Quality Testbed -projektin kätilöineen Smart & Clean -säätiön asiantuntija Eetu Helminen kertoo.

Helsingin seudulle on Helsinki Air Quality TestBed -projektissa asennettu yli 15 uutta pientä ja edullista mittausanturia. Tämän avulla Ilmatieteen laitoksen Enfuser-mallin avulla ilmanlaatu pääkaupunkiseudulla on määriteltävissä jopa 12 metrin tarkkuudella.

Pääkaupunkiseudulle on rakennettu ensimmäisenä maailmassa uudenlainen, nykyistä verkkoa täydentävä, tiheä ilmanlaadun mittausjärjestelmä. Alueellisesti aiempaa kattavampien tietojen avulla on mahdollista kehittää entisestään ilmanlaatua parantavia toimia.

– Helsingin seudulle rakennettu järjestelmä on toivottavasti ensimmäinen monesta ympäri maailmaa. Avatun datan päälle voidaan kehittää oma sovellus, jolloin se istuisi tulevaisuudessa myös useisiin maailman kaupunkeihin, joissa huono ilmanlaatu on Suomea paljon suurempi ongelma, Helminen visioi.

Ensimmäinen alueellisesti tarkemman ilmanlaatutiedon avulla tehty sovellus on HSY:n verkkosivuilla löytyvä ilmanlaatukartta. Siitä voi katsoa, mikä on ilmanlaatu esimerkiksi omalla kadulla, sekä miten se muuttuu lähituntien aikana.

Pääkaupunkiseudun Smart & Clean -projektissa syntyneeseen hankkeeseen osallistuvat mittalaitteiden toimittajat Vaisala ja Pegasor, pääkaupunkiseudun ilmanlaadun seurannasta vastaava HSY, hanketta vetävä ja ilmanlaadun mallinnuksesta ja valtakunnallisesta ilmanlaatutiedosta vastaava Ilmatieteen laitos ja uudenlaisen sensoriverkon toimivuuden varmentava Helsingin yliopisto.

(Lähde: Smart & Clean -säätiö)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. Haluaisin takaisin ilmanlaatua indikoivat palkit (hels.keskusta) joista näkyi selkeästi ilmanlaatu tasatunnein eli esim. 12.10. miksi ne poistettu. Uusi HSY hankala. Po