Muovin kierrätystä edistettiin tarroittamalla mm. jogurttipurkit paikallisilla panttilapuilla. Kuvassa Fortumin muovijalostamo Riihimäellä. (Kuva: Markku Vento)

Soinin kunnassa polkaistiin viime syksynä käyntiin kierrätysohjelma MuoviSampo, jossa kuntalaisilta kerättiin niin paikallisilla panttilapuilla tarroitettuja jugurttipurkkeja kuin myös muita muovipakkauksia. Kokeilu päättyi tammikuun toisella viikolla ja alkuviikosta tuloksia käytiin läpi Soinissa järjestetyssä Muovi-Sampo-seminaarissa.

Kokeilu rakennettiin yhteistyössä paikallisen elinkeinoelämän ja 4H-yhdistyksen kanssa. K-kauppa Kanelissa oli myynnissä panttilapuilla tarroitettuja jogurttipurkkeja ja jauhelihapakkauksia.

Syksyn aikana myydyistä jogurttipurkeista kierrätykseen palautui 17 prosenttia eli 267 kappaletta. Niistä maksettiin 5 senttiä purkilta panttina, jonka pystyi käyttämään ostopaikassa. Jauhelihapakkauksien muovikuoria palautui 15,2 prosenttia. Panttia näistä oli maksettu 10 senttiä pakkaukselta.

Suosituimmaksi osoittautui kierrätysmuovin tuominen sellaisenaan. Neljän keräyssession aikana kuntalaisilta saatiin kerättyä lähes 850 kiloa yleismuovia. Kuluttajat kokivat muovin keräyksen helpoksi, sillä siinä maksettiin kierrätysmuovista 1 euro kilolta virtuaalisena PlasticCoin-muovirahana, joka kävi maksuvälineenä keräyksessä yhteistyökumppaneina olleissa paikallisissa elintarvikeliikkeissä.

Keräyksen yhteydessä tehdyn kyselyn mukaan pantillisuus lisäsi kuluttajien intoa tuoda muovia kierrätykseen. Palauttajien keski-ikä oli 37 vuotta. Nuorinta kaartia edusti 6-vuotias soinilainen ja vanhin kierrättäjä oli 87-vuotias.

MuoviSampo toteutettiin Soinissa paikallisena pilottina 4H:n, nuorten ja kunnan yhteisponnistuksena yhteistyöllä paikallisten yritysten kanssa. Se on osa Sitran Maapalloliigaa, jonka voittaja julistetaan helmikuussa.

Soinin kunnan MuoviSampo-seminaarissa kuultiin myös, kuinka Keravan kaupunki aikoo olla tämän vuoden lopulla muovipussiton. Vuoden mittainen pilottihanke käynnistyi yksityisenä hankkeena viime marraskuussa.

Ajatuksena on luopua muovipusseista kokonaan. Erilaisten kestopussityöpajojen ja muun muassa koulutapahtumien mukanaan tuoma yhteisöllisyys on aktivoinut koko kaupunkia suuntaamaan kohti kierrätettävyyttä ja kestävää kehitystä. Esimerkiksi kaupoissa on muovipussien sijasta lainattavissa kangaskasseja  ostoksia varten. Täysin muovipussittomia kauppoja Keravalla on jo neljä kappaletta.

Koko MuoviSampo-seminaari on nähtävänä tallenteena täältä.

 

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *