Työ- ja elinkeinoministeriö on julkaissut oppaan jakamistaloudesta. Siinä on tietoa esimerkiksi siitä, milloin palvelujen tarjoamiseen tarvitaan lupa, mitä veroja pitää maksaa ja miten toimia mahdollisissa ongelmatilanteissa. Tavoitteena on tarjota tietoa erityisesti lakisääteisistä velvoitteista, helpottaa niiden hoitamista ja ehkäistä mahdollisia väärinkäsityksiä.

Jakamistaloudella tarkoitetaan toimintaa, jossa yksityishenkilöt jakavat toisilleen hyödykkeitä ja palveluita joko ilmaiseksi tai pientä maksua vastaan. Käytännössä toiminta tapahtuu nykyisin useimmiten digitaalisten alustojen tai mobiilisovellusten kautta.

Uusi jakamistalousinfo.fi -verkkosivusto kokoaa yhteen eri viranomaisten jakamistalouteen liittyviä ohjeita ja tietoa lakisääteisistä velvoitteista. Sivustolta saa tietoa siitä, mitä tulee ottaa huomioon, kun yksityishenkilöt esimerkiksi vuokraavat omaa asuntoaan tai autoaan lyhytaikaisesti tai tarjoavat tai teettävät työtä.

Sivusto sisältää ohjeita ja vinkkejä niin jakamistalouden palvelujen käyttäjille kuin tarjoajille. Lisäksi sivustolta löytyy yhteen koottuna muutakin tietoa jakamistaloudesta, kuten selvityksiä ja tutkimuksia. Sivusto palvelee TEMin mukaan näin myös aiheesta kiinnostuneita tutkijoita ja mediaa.

Alkuvaiheessa sivusto tarjoaa palvelun tarjoajille ja käyttäjille tietoa liikkumisesta ja kuljetuksesta, majoituksesta ja tiloista, keikkatyöstä sekä tavaroiden vuokrauksesta.

Sivustosta vastaa työ- ja elinkeinoministeriö, ja sisältöä sinne ovat tuottaneet Eläketurvakeskus, Kilpailu- ja kuluttajavirasto, Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi, sosiaali- ja terveysministeriö sekä Verohallinto. Verkkopalvelu avataan ruotsiksi 17.1.2019 ja englanniksi alkuvuodesta.

 

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. Onko jakamistalousinfo.fi-sivustoa enää olemassa? Yritin sinne moneen kertaan, mutta se ei mene minnekään? Jos sivusto on siirretty jonnekin muualle, niin olisi hyvä päivittää se tieto, jotta sen löytää.