Kuvan vaunu 320 luovutetaan Kustaankartanon palvelukeskuksen käyttöön Helsinkiin. Mikkeliinkin saakka vaunuja riitti. (Kuva: HKL)

Vilkasliikkeiset savolaiset olivat kärppänä asialla, kun Helsingin kaupungin liikennelaitos luovutti vanhoja raitiovaunuja uuteen innovatiiviseen käyttöön. Sporaan voi törmätä jo ensi kesänä Mikkelissä, jossa se tulee palvelemaan kaupunkilaisten ja kaupungissa vierailevien matkailijoiden kohtaamispaikkana.

Raitiovaunu 11 vuodelta 1959 ja perävaunu 521 vuodelta 1958 matkaavat Mikkeliin levittämään raitiovaunukulttuurin sanomaa. Jos ratikalla ajella haluaa, niin silloin täytyy yhä matkata Helsinkiin, mutta perstuntumaa pääsee ottamaan tulevana suvena Mikkelipuistossa.

-Ruutukaavakeskusta, kaupunkikulttuuri ja raitiovaunu ovat kaupungin keskeiset elementit, joista Mikkelissä puuttui vain raitiovaunut. Nyt Mikkeli nousee Suomen harvojen raitiovaunukaupunkien joukkoon. Raitiovaunut luovat Mikkelipuistoon lisää kaupunkikulttuuria: paikkoja kohtaamisille, taidenäyttelyille ja jopa pienimuotoisille konserteille. Oivaltava kokonaisuus ja kiitos HKL:lle, että uskalsi lähteä mukaan innovatiiviseen ratkaisuun, summaa Mikkelin kaupungin tekninen johtaja Jouni Riihelä asian taustoja.

Muut vaunut jäivät Helsinkiin

HKL ilmoitti kesäkuussa, että se luopuu liikennekäyttöön soveltumattomista ja käytöstä poistetuista vanhoista raitiovaunuista. Luovuttamisella vältetään raitiovaunujen romuttaminen ja mahdollistetaan niiden päätyminen uuteen, innovatiiviseen käyttöön.

Vaunut tarjottiin hakemusten perusteella luovutettavaksi uusiokäyttöön, joka tukee kaupunkikulttuurin kehittymistä ja on raitioliikenteen arvon mukaista ja sen historiaa kunnioittavaa. HKL sai määräaikaan 31.8.2018 mennessä 94 hakemusta.

Muista vaunuista perävaunu 615 luovutetaan Oy Stadin Ratikat Ab:lle, vaunu 320 Kustaankartanon monipuoliselle palvelukeskukselle ja vaunu 91 Allegra Lab Ry:lle & Helsinki Distilling Company Oy:lle. Kuudennen luovutettavaksi ilmoitetun raitiovaunun HKL pitää vaunun toistaiseksi omistuksessaan.

Aiheesta lisää HKL:n nettisivuilla

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *