ECO3-alueen mahdollisuuksia uudenlaisille kiertotalouden konsepteille (Kuva: Nokian kaupunki)

Tarve löytää hiilidioksidille uusia hyötykäyttökohteita on noussut maailmalla merkittäväksi tutkimuskohteeksi. VTT:n ja Nokian kaupungin yhteistyön tavoitteena on selvittää erilaisten hiilidioksidin kierrätysratkaisujen taloudellista kannattavuutta sovellettavaksi Nokian bio- ja kiertotalouden ECO3-yritysalueella.

Tutkittavat ratkaisut keskittyvät bioperäisen hiilidioksidin hyödyntämiseen nestemäisten ja kaasumaisten polttoaineiden tuotannossa ja teollisuuden kemikaalien raaka-aineena ECO3-alueella Nokialla.

-Hiilidioksidin talteenotto on keskeinen ilmastonmuutosta hillitsevä toimenpide. Ilmastotoimien tehostaminen on linjassa Nokian kaupungin strategian kanssa, jonka tavoitteena on kestävien ratkaisujen ja ekologisten teknologioiden edistäminen. Hiilidioksidin talteenotto ja siitä valmistettavat tuotteet ovat osa ECO3-konseptiamme, taustoittaa Nokian kaupungin kehitysyhtiö Verte Oy:n toimitusjohtaja Sakari Ermala.

ECO3-yritysalueesta tehdään teollisen mittakaavan uudenlainen ja monialainen bio- ja kiertotalouden liiketoiminta-alue. Se toimii samalla demonstraatio- ja pilottiympäristönä, jota Nokian kaupunki ja Nokian kaupungin kehitysyhtiö Verte Oy kehittää yhteistyössä yritysten sekä korkeakoulujen kanssa

Tavoitteena on, että bioperäisen hiilidioksidin hyödyntämisselvitys antaa edellytyksiä potentiaalisten sijoittajien löytämiseksi sekä erilaisten demonstraatioiden toteuttamiselle. Nokian kaupungin kehitysyhtiö Verte Oy kokoaa hankkeesta kiinnostuneet ja parhaiten soveltuvat yritykset mukaan tulevaan yhteistyöhön. Selvityksen arvioidaan valmistuvan keväällä 2019.

-Maailmalta löytyy orastavaa liiketoimintaa hiilidioksidin käytöstä esimerkiksi polttoaineiden, rakennustuotteiden, muovien ja kemikaalien valmistuksessa. Mielenkiinto uusia hiilidioksidin hyödyntämisen ratkaisuja kohtaan on kasvanut merkittävästi sekä Suomessa että maailmalla. Nokian ECO3-yritysalue tarjoaa potentiaalia sekä hiilidioksidin talteenottoon, että hyötykäyttöön liittyen, kertoo projektin päällikkö erikoistutkija Janne Kärki VTT:ltä.

(Lähde: Nokian kaupunki)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *