Turun kaupunginsairaalan alue on yksi myytävistä kohteista. (Kuva: Turun kaupungin hyvinvointitoimialan viestintä)

Turku on myymässä kaupungin sote-kiinteistöjä ruotsalaiselle kiinteistösijoittajalle Hemsölle. Kauppaan sisältyisi kahdeksan hoiva- ja sairaalakiinteistöä, ja kauppahinta olisi noin 130 miljoonaa euroa.

Turun kaupunginhallitus hyväksyi kiinteistöjen myynnin maanantaina äänin 12–2. Vasemmistoliiton Johannes Yrttiaho esitti myynnin hylkäämistä ja häntä kannatti saman puolueen Jaakko Lindfors. Myynti vaatii vielä valtuuston hyväksynnän.

Kiinteistöjen myyntiä suunniteltiin aluksi ehdollisena siten, että niiden toteutuminen olisi kytketty sote-uudistuksen hyväksymiseen. Kaupungin talouden tilan heikentymisen ja mittavien investointen takia järjestely aiotaan toteuttaa sote-uudistuksen viivästymisestä huolimatta.

– Käyttötalouden sakkaus on heikentänyt investointikykyämme. Tällä järjestelyllä pystymme paikkaamaan sitä, sanoo apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen.

Turun sote-kiinteistöt omistaa kaupungin kokonaan omistama yhtiö, Turun seudun sosiaali- ja terveyspalvelukiinteistöt Oy. Yhtiön huomaan siirrettiin 2015 kaikkiaan 23 kiinteistöä.

Myytävä kiinteistökokonaisuus koostuu kolmesta osasta: yksitoista rakennusta sisältävästä Turun kaupunginsairaalan alueesta, viidestä hoivakotikohteesta ja kahdesta terveysasemasta. Kaikki kohteet sijaitsevat Turun keskustan tuntumassa.

Turun kaupunki jää kohteisiin vuokralaiseksi pitkaaikaisilla sopimuksilla – sopimusten kesto on keskimäärin 11 vuotta.

Hemsö toimii Ruotsissa, Suomessa ja Saksassa ja se omistaa hoiva-, oppilaitos-, terveydenhuolto- ja oikeuslaitoskiinteistöjä. Yhtiö tuli Suomen markkinoille joulukuussa 2013, kun se osti Turun ammattikorkeakoulun kampuksen Kupittaalla noin 32 miljoonalla eurolla.

Hemsön enemmistöomistaja on Ruotsin valtion eläkerahasto AP3. Yhtiön kiinteistökannan arvo on noin neljä miljardia euroa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *