Helsingin pelastuskoulun lakkauttaminen johtaisi pelastushenkilöstön ensihoitovalmiuden katoamiseen ja olisi vakava uhka Helsingin turvallisuudelle, toteaa kaupunginhallitus. (Kuva: Ville Miettinen)

Helsingin kaupunginhallituksen mukaan Helsingin pelastuskoulun toiminnan jatkuminen on välttämätöntä Helsingin ja pääkaupunkiseudun turvallisuuden kannalta.

Sisäministeriö aikoo keskittää Suomessa annettavan pelastustoimen ammatillisen koulutuksen kokonaan Kuopiossa toimivaan Pelastusopistoon, ja ministeriö harkitsee peruuttavansa aikaisemmin myönnetyt toimiluvat Helsingin kaupungin pelastuskoululle. Pelastuskoulu kouluttaa pelastajia ja paloesimiehiä Helsingin pelastuslaitoksen tarpeisiin.

Helsingin kaupunginhallitus otti tiukasti kantaa Helsingin pelastuskoulun säilyttämisen puolesta maanantaina. Kaupunginhallitus katsoo, että sisäministeriön on luovuttava suunnitelmastaan peruuttaa pelastuskoulun toimiluvat.

– Pelastuskoulun lakkauttaminen johtaisi pelastushenkilöstön ensihoitovalmiuden katoamiseen ja olisi vakava uhka Helsingin turvallisuudelle, toteaa kaupunginhallitus.

Lausunnossaan sisäministeriölle kaupunginhallitus viittaa myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) kantaan, jonka mukaan pelastuskoulutuksen jatkaminen Helsingissä on välttämättömänä.

HUS:n mukaan pelastuskoulun lakkauttaminen aiheuttaisi todennäköisesti merkittävän pelastushenkilöstön työvoimapulan pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla, sillä on epätodennäköistä, että Etelä-Suomessa asuvia hakeutuisi riittävästi koulutukseen Kuopioon tai että riittävästi muualla asuvia muuttaisi koulutuksen jälkeen pääkaupunkiseudulle. Työvoimapula heijastuisi välittömästi myös ensihoitoon.

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoi Twitterissä toivovansa kokoomuslaiselta sisäministeriltä Kai Mykkäseltä ”kaupunkilaisjärkeä” pelastuskoulun sijoittamisessa. Mykkänen perusteli ratkaisua järkisyillä keväällä. Elokuussa Sarkomaa ja kaksi muuta kokoomuksen kansanedustajaa, Mia Laiho ja Kari Tolvanen, vetosivat sen puolesta, että lakkauttamisen sijaan Helsingin Pelastuskoulun opetustarjontaa laajennettaisiin.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *