RAVITA-hankkeessa testataan fosforin talteenottoa jätevedestä. (Kuva: HSY)

Helsingin seudun ympäristöpalvelujen HSY:n hanke fosforin talteenottamiseksi on päässyt ehdolle Pohjoismaiden neuvoston ympäristöpalkinnon saajaksi.

Fosforin talteenotto on tärkeää sekä rajallisten materiaalien kierrätyksen että vesistöjen rehevöitymisen estämisen kannalta.

HSY on tutkinut ja testannut fosforin talteen ottamista jätevedestä vuodesta 2014. Tulosten pohjalta syntyneessä RAVITA-hankkeessa fosfori otetaan talteen fosforihappona, mikä mahdollistaa fosforin hyödyntämisen laajasti erilaisissa teollisuusprosesseissa sekä lannoitetuotannossa.

Typpikin mukaan

Fosforin talteenottoa kehitettäessä on havaittu, että prosessiin voidaan yhdistää myös typen talteenotto. Silloin lopputuotteena syntyy ammoniumfosfaattia, joka soveltuisi sellaisenaan typpi-fosforilannoitteeksi.
– Fosforin raaka-aineena käytettävä fosfaattikivi on EU:n kriittisten mineraaliraaka-aineiden listalla.

Maailman fosforivarojen arvioidaan riittävän 40–100 vuotta. Fosforin kaupallisen arvon kehittyminen tulevaisuudessa onkin hyvä kannuste jätevedenpuhdistamoille ottaa prosessi käyttöön, HSY:n jätevedenpuhdistuksen osastonjohtaja Mari Heinonen sanoo.

– Olemme panostaneet RAVITA-hankkeeseen paljon ja tutkimus on saanut runsaasti huomiota. Hanke voitti jo palkinnon SITRA:n kilpailussa Kuntien kiertotalouden kiinnostavimmat teot. Jo pelkkä ehdokkaaksi pääseminen on palkinto työstämme kiertotalouden edistämiseksi, HSY:n toimitusjohtaja Raimo Inkinen kertoo.

Kymmenen ehdokasta

Kokeilulaitoksen toteuttaminen on valittu keväällä 2017 Suomen hallituksen kärkihankkeeksi ja kehitystyötä on rahoitettu ympäristöministeriön RAKI-ohjelman kautta vuodesta 2014 alkaen.
Pohjoismaiden neuvosto on nimennyt RAVITA:n ehdokkaaksi vuoden 2018 ympäristöpalkinnon saajaksi. Ehdokkaita on kymmenen. Neuvoston ympäristöpalkinto myönnetään pohjoismaiselle yritykselle, organisaatiolle tai henkilölle, joka on esikuvallisesti ottanut luonnon ja ympäristön huomioon toiminnassaan tai joka on muutoin antanut merkittävän panoksen luonto- ja ympäristötyöhön.

Pohjoismaiden neuvosto julkistaa ympäristöpalkinnon voittajan 30.10.2018 pidettävässä palkinnon jakotilaisuudessa, joka pidetään neuvoston jokasyksyisen istunnon yhteydessä. Päätöksen voittajasta, tekee pohjoismainen palkintolautakunta, jossa on 13 jäsentä: kaksi kustakin Pohjoismaasta ja yksi Ahvenanmaalta, Färsaarilta sekä Grönlannista.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *