Puolalaisen Sainierin muraali syntyy parhaillaan Helsingin Kalliossa osoitteessa Toinen linja 10. (Kuva: Iiro Rautiainen)

Helsingissä käynnistyy tällä viikolla kaksi UPEA18-taidefestivaalin teostoteutusta, kun realismin ja surrealismin rajoilla häilyvä Sainer ja vaikuttavia eläinhahmoja kuvaava Jussi TwoSeven aloittavat muraalien maalaukset kaupungissa.

Sainer aloitti muraalin maalauksen tiistaina Helsingissä. Puolalainen taiteilija maalaa vain muutaman muraalin vuodessa. Syyskuisen UPEA18-taidefestivaalin myötä Sainerin teos nähdään Kalliossa osoitteessa Toinen linja 10. Sainer on tunnettu klassisista muotokuvista, joita hän maalaa surrealistisella twistillä. Teoksen arvioidaan valmistuvan noin kymmenessä päivässä.

Sainerin taide on kiehtova yhdistelmä huumoria ja melankoliaa. Kansainvälisesti arvostettu taiteilija on osallistunut lukuisiin näyttelyihin Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Sainerin muraaleita on nähtävissä muun muassa Saksassa, Belgiassa ja Yhdysvalloissa.

Jussi TwoSeven aloittaa torstaina teossarjan toteuttamisen Kannelmäessä osoitteessa Soittajantie 6. Teokset sijoittuvat kahden kerrostalon päätyseiniin ja alueen sähkökaappeihin. Maalauksista muodostuu animaatio, jota voi seurata verkossa. Teossarja valmistuu syyskuun loppuun mennessä.

Jussi TwoSeven tunnetaan vaikuttavista eläinmaalauksista ja käyttämästään sabluunatekniikasta. Kotimaassa ja ulkomailla mainetta niittäneen taiteilijan muraaleita on nähtävissä useiden suomalaiskaupunkien lisäksi muun muassa Iso-Britanniassa. Jussi osallistui teoksellaan UPEA17-taidefestivaaliin Turussa.

Helsingin kolmas UPEA18-taidefestivaalin teos valmistuu parhaillaan osoitteessa Vaasankatu 19, kun kuvittaja Eero Lampinen maalaa taloyhtiön asukkaiden kanssa yhteistyössä suunniteltua muraalia asuinkerrostalon julkisivuun. Teoksen arvioidaan valmistuvan ensi viikon alussa.

Helsingin teosten toteuttamisessa ovat mukana Helsingin kaupunki, Helsingin kaupungin asunnot Oy, Tikkurila, Pintaväri ja Renta. Eero Lampisen teoksen toteuttamisessa mukana on Asunto Oy Vaasanhovi.

Suomen suurin julkisen tilan taidetapahtuma UPEA tuo tänä vuonna pysyviä julkisen taiteen teoksia 20 kohteeseen 12 kaupungissa. Kolmatta vuotta järjestettävä tapahtuma kannustaa tutustumaan julkiseen taiteeseen ja osallistumaan siitä käytävään keskusteluun. UPEA18-taidefestivaalin teokset toteutetaan 1.‒30.9. Tapahtuman järjestää Upeart-taidekollektiivi.

UPEA18-taidefestivaali on parhaillaan käynnissä ympäri maan. Suomen suurin julkisen tilan taidetapahtuma tuo tänä vuonna taidetta 20 kohteeseen 12 kaupungissa.

Kuvia Sainerin teoksen etenemisestä täältä.
Kuvia Jussi TwoSevenin teoksen etenemisestä täältä.

(Lähde: Upeart)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *