Suomen kymmenen suurimman kaupungin rakennusvalvonnat toteuttavat yhteisen kosteudenhallinnan teemakuukauden syyskuussa 2018. (Kuva: Markku Vento)

Suomen kymmenen suurimman kaupungin rakennusvalvonnat toteuttavat yhteisen kosteudenhallinnan teemakuukauden syyskuussa 2018. Syyskuu on vuoden kostein kuukausi, jolloin on hyvä aika jumpata kosteudenhallintatoimenpiteiden suunnittelu, toteuttaminen ja tarkastaminen hyvän rakentamistavan mukaiselle tasolle.

Teemakuukauden aikana kiinnitetään erityistä huomiota siihen, että kosteudenhallintaan liittyvät, vuodenvaihteessa tiukentuneet määräykset ovat rakennushankkeen eri osapuolten tiedossa ja ne toteutuvat hankkeen kaikissa vaiheissa. Rakennusvalvonnoissa varmistetaan hankkeista vastaavien suunnittelijoiden, työnjohdon ja kosteudenhallintakoordinaattorin kanssa muun muassa, että kosteudenhallintaan liittyvät suunnitelmat ovat kunnossa, rakenteiden kuivumisaikoja noudatetaan ja rakennustarvikkeet on kosteudelta suojattu.

-Syyskuu on hyvää aikaa vauhdittaa rakennustyömaiden kosteudenhallintaa. Viime vuonna tehty kosteudenhallinnan suositus tähtää siihen, että rakennus pysyy kuivana koko rakentamisen ajan. Hyvä olisi, jos suositus otettaisiin viipymättä käyttöön kaikissa Suomen kunnissa. Toivon, että rakennusalan syyskuun kampanja kirittää tässä meitä uuteen vauhtiin, ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka toteaa.

Erilaisista kosteusvaurioista ja niiden korjaamisesta aiheutuu vuosittain valtakunnallisesti arviolta jopa yli miljardin euron kustannukset. Rakennusvalvontojen syyskampanjalla halutaan edesauttaa hyvien kosteudenhallintakäytäntöjen omaksumista ympäri Suomen.

Myös kansalaiset voivat tehdä ilmoituksia havaitsemistaan hyvistä esimerkeistä tai laiminlyönneistä rakennustyömaiden kosteushallintaan liittyen. Säilytetäänkö esimerkiksi rakennustarvikkeita työmailla asianmukaisesti, säältä suojattuna? Havainnoistaan voi kertoa www.kosteusjumppa.fi -sivustolla 1.9.-30.9.2018 välisenä aikana.

Kampanjakuukauden aikana tehdyistä huomioista ja ilmoituksista julkaistaan kooste www.kosteusjumppa.fi -sivustolla vuoden lopulla.

Rakennusalan ammattilaisille hyödynnettäväksi tarkoitettu teemakuukauden toimintamalli ja muut liitteet löytyvät samalta verkkosivustolta Toimintamallin pääpiirteet -osiosta.

TOPTEN-rakennusvalvonnat

Sitoumuksessa ovat mukana kaikki rakentamisen osapuolet:

TOPTEN-rakennusvalvonnat (Helsingin, Espoon, Tampereen, Vantaan, Oulun, Turun, Jyväskylän, Lahden, Kuopion, Porin ja Kouvolan rakennusvalvonnat (www.pksrava.fi )

Rakennustarkastusyhdistys RTY ry, Rakennusteollisuus RT ry, RAKLI ry, SKOL ry, Rakentamisen Laatu RALA ry

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. Niin kauan, kun ei saada sen vertaa aikaiseksi siellä Pokan firmassa, että saadaan huputus pakko isommille rakennuksille varsinkin asuinkerrostaloille, niin saadaan pitää vaikka minkälaisia kosteusjumppia, niin ei onnistuta (huomasihan sen jo aivan siellä etelän sydämme Jätkäsaaren ”puukerrostaloissa”, saumat homeessa. Tuo huputuslakihan oli edellisellä hallituksella viittä vaille valmis, mutta sitten tuli vaalit ja se pahus näky unohtuvan.