Kuntaliitto käynnistää uuden innovaatiokilpailun ja ideakiihdyttämön kuntien elinvoiman vahvistamiseksi. Klash-nimisen kilpailun kautta Kuntaliitto sekä kilpailussa mukana olevat kumppanit haluavat auttaa kuntia ratkaisemaan nykyisyyden ja tulevaisuuden ongelmia sekä löytämään uusia ratkaisumalleja ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnin sekä talouden kehittämiseksi.

– Kyseessä on pitkällisen pohdinnan pohjalta syntynyt idea, kertoo Kuntaliiton toimitusjohtaja Jari Koskinen.

– Ajatuksena on, että kunnissa voidaan miettiä, mitkä ovat käytännön ongelmia, joihin halutaan ratkaisuja. Ne voivat liittyä vaikka ympäristöön, työllisyyteen tai palvelujärjestelmään, Koskinen sanoo.

Kilpailu toteutetaan yhteistyössä Suomen Kuntasäätiön sekä Kevan, KL-Kuntahankintojen, Kuntarahoituksen, FCG:n ja KL-Kustannuksen kanssa. Ratkaisujen toteuttamista ja käyttöönottoa tuetaan enintään miljoonalla eurolla.

Klash etenee vaihettain. Ensimmäisessä vaiheessa kunnat osallistuvat Klashiin esittelemällä alueelleen merkityksellisen haasteen Klashin verkkosivuilla. Tuomaristo valitsee hakemuksista 4–6 tärkeintä teemaa sekä aluekilpailut järjestävät isäntäkunnat. Esiin nousevat ongelmat voidaan julkaista verkossa.

Ratkaistaviksi valittuihin haasteisiin haetaan uusia innovatiivisia ratkaisuja avaamalla Klash yrityksille, yhdistyksille ja opiskelijoille sekä muille työryhmille. Tavoitteena on löytää skaalattavia ratkaisuja, jotka tehostavat kuntien toimintaa, kehittävät uudenlaisia palveluita tai prosesseja.

– Klashissa on kyse siitä, että törmäytetään kuntakentällä olevia ongelmia ratkaisuihin, joita startup-yrityskenttä erityisesti mutta tietysti muutkin toimijat voivat tarjota, kuvailee Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina.

– Tämä on aivan uudenlainen tapa ja tekemisen muoto kuntakentän piirissä, hieman kokeiluhengessä, Reina pohtii.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *