Kriisinhallintakeskuksen työntekijät eivät haluaisi lähteä Kuopiosta. (Kuva: Kuopion kaupunki)

Sisäministeriö haluaa siirtää Kriisinhallintakeskuksen Kuopiosta Helsinkiin.

Ministeriö on tehnyt keskuksen sijoittamisesta selvityksen Alueellistamisen koordinaatioryhmälle. Selvityksessä verrattiin Helsinkiä, Säkylää ja Tamperetta Kriisinhallintakeskuksen nykyiseen sijaintiin Kuopiossa toiminnallisten, henkilöstöön liittyvien, alueellisten ja taloudellisten tekijöiden perusteella.

Kriisinhallintakeskus on yksi Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimeenpanija. Se perustettiin Kuopioon vuonna 2007 osin aluepoliittisista syistä. Keskus kouluttaa ja rekrytoi asiantuntijoita kansainvälisiin siviilikriisinhallinnan ja pelastustoimen tehtäviin, vastaa logistisista ja materiaalisista valmiuksista sekä tekee tutkimus- ja kehittämistoimintaa.

Sisäministeriön selvityksessä keskuksen siirtoa Helsinkiin perustellaan sillä, että sen menestykselle olennaiset yhteistyökumppanit sijaitsevat pääasiassa pääkaupunkiseudulla.

Sekä yhteistyötahojen että kansainvälisten vieraiden näkökulmasta Helsinki olisi helpoimmin saavutettava paikkakunta, selvityksessä todetaan.

Työntekijät eivät haluaisi muuttaa

Kriisinhallintakeskuksen uudesta kotipaikasta käynnistettiin selvitys, kun vuonna 2017 havaittiin ettei se ole kyennyt kehittymään ja vastaamaan siviilikriisinhallinnan uusiin haasteisiin toivotulla tavalla.

Asiantuntijat ja keskuksen kanssa toimivat tahot kannattavat sen siirtämistä Helsinkiin. Enemmistö Kuopioon asettuneista työntekijöistä ei kuitenkaan haluaisi siirtyä muualle.

Keskuksessa työskentelee noin 20 henkilöä.

Helsinkiin muuttoa puoltaa, että pääkaupungissa on parhaat mahdollisuudet vahvistaa keskuksen yhteistyötä kriisinhallinnan kumppaneiden ja kansainvälisten kumppaneiden kanssa. Helsingissä toimitilakustannusten voidaan arvioida nousevan nykyisestä, mutta ero ei olisi merkittävä. Matkakustannukset laskisivat, jos keskus sijaitsisi Helsingissä.

Helsingissä Kriisinhallintakeskus voisi myös parhaiten tukea myös poliittista ja strategista päätöksentekoa, sisäministeriö perustelee.

Ministeriö toimitti Kriisinhallintakeskuksen sijoittamisselvityksen Alueellistamisen koordinaatioryhmälle keskiviikkona 6. kesäkuuta. Ryhmän on tarkoitus antaa selvityksen perusteella lausunto Kriisinhallintakeskuksen sijaintipaikasta 14.6.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *