KymiRing-radalla on tarkoitus kisata ratamoottoripyöräilyn MotoGP-osakilpailuja vuosina 2019–2023. (Kuva: Ari Ollikainen/KymiRing)

Iitin kunta lähtee 500 000 euron pääomasijoituksella mukaan rahoittamaan KymiRing Oy:tä. Mittavan ratahankkeen tavoitteena on luoda kansainvälisen tason moottorirata Iitin kuntaan. Työt alueella ovat jo hyvässä vauhdissa.

Viime vuoden lopulla Itä-Suomen hallinto-oikeus kumosi Kouvolan kaupungin päätöksen kahden miljoonan euron pääomalainasta ratayhtiölle. Iitissä valittiin toinen tukimalli ja kunnanvaltuusto päätti lähteä mukaan toteuttamaan hanketta puolen miljoonan euron pääomasijoituksella äänin 22–5. Vastaan äänestivät kolme demaria sekä yksi valtuutettu kokoomuksesta ja Vasen Ryhmän Hannu Suhonen.

Vahva tuki kunnassa

Iitin kunnanvaltuuston puheenjohtaja Anniina Peltola (kesk.) vakuuttaa kunnassa olevan vahva tahtotila viedä KymiRing-ratahanke kunnialla maaliin saakka. Näin siitä huolimatta, että puolen miljoonan euron sijoituspäätös syntyikin äänestäen.

-Kukaan sijoituspäätöstä vastaan äänestäneistä ei vastusta itse rataa. He ovat sitä mieltä, ettei kunnan rooli ole olla sijoittajana ratahankkeessa. Kunnan sisällä asioista on käyty pitkään keskustelua ratahankkeesta ja täällä on erittäin vahva tahtotila saada ratahanke toteutettua, Peltola toteaa.

Vaikka idea ratahankkeesta juontaa juurensa vuoteen 2007 saakka, niin tähän saakka Iitin kunnan kukkarolla on käyty asian tiimoilta harvakseltaan. Kunta on ollut lähinnä mahdollistajan roolissa, kun hanke on edennyt pääosin maakuntaliittojen ja yksityisten tahojen varoin.

-Kunnan panostus on ollut tähän saakka 53 000 euron luokkaa (osakkeiden osto aiemmin 29702 ja pääomalaina 23438 euroa). Yhteistyötä on tehty tiiviisti, mutta tämä ei ole ollut sellainen hanke, jossa olisi jatkuvasti kunnan kukkarolla oltu, Anniina Peltola kertoo.

Yksityistä rahaa suurin osa

Pääomasijoitus tehdään markkinaehtoisesti siten, että sen tuotto vastaa vähintään sitä markkinatuottoa, joka saataisiin muista vastaavista kohteista. Sijoitusehdot ovat samat, kuin muillakin yhtiön omistajilla. Yhteensä 10 miljoonaa euroa yhtiöön ovat sijoittaneet AKK Sports Oy, Suomen Moottoriliitto ry, A. Ahlström Kiinteistöt Oy ja Rakennusvarma Oy.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Eemeli Lehtinen (sd.) oli vielä yläasteella, kun KymiRing-hanketta ensi kertaa esiteltiin. Lehtinen ei usko, että sijoituspäätös kaatuisi muotoseikkoihin.

-Hankkeessa on yksityistä rahaa reilusti yli puolet, joten sijoitus katsotaan markkinaehtoiseksi sijoitukseksi. Sijoituspäätös kertoo siitä, että luotamme Iitin kunnan tulevaisuuteen. Moottoriurheilurata tuo alueella toimintaa ja se tulee näkymään kunnan sisällä myönteisenä asiana, Lehtinen uskoo.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi keväällä Kymi Ring Oy:lle 3,5 miljoonan euron suuruisen valtionavustuksen käytettäväksi moottoriratahankkeeseen. Ministeriö on jo aiemmin myöntänyt moottoriratahankkeeseen yhteensä 3 miljoonaa euroa valtionavustuksia.

KymiRing-radalla kisataan ratamoottoripyöräilyn MotoGP-osakilpailuja vuosina 2019–2023. Järjestäjien arvion mukaan paikalle saapuu vauhtiviikonloppuun jopa 100 000 katsojaa.

 

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *