Vettä riittää Tornionjoessa. Vuosikymmenen ennätystulva työllistää viranomaisia Tornion seudulla. (Kuva: Tornion kaupunki/Anna-Erika Heikkilä)

Ennätyslämmin kevätsää on pistänyt vedet virtaamaan ja tulvaennusteet sekaisin Lapin alueella. Kun alun perin arvioitiin kevään tulevan ilman suuria tulvia, niin nyt tilanne on tyystin toinen.

Kittilän tilanne näytti sunnuntaina vielä todella pahalta, mutta siellä on tilanne kääntynyt jo parempaan suuntaan. Tosin tilanne voi muuttua mahdollisten vesisateiden myötä.

Pahimmillaan tilanteen arvioidaan olevan lähipäivinä Tornion seudulla, jossa vesi nousee Tornionjoessa noin 20 senttiä päivässä. Maanantaina Torniojokilaakson pelastusviranomaiset, kuntien edustajat ja ympäristöviranomaiset molemmin puolin rajaa kokoontuivat yhteiseen tulvapalaveriin.

-Ruotsin puolella on sama tilanne kuin meillä täällä Suomessa. Sielläkin on vesi nousussa ja kohdesuojauksia tehty, Lapin pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Harri Paldanius kertoo.

Tornion Näränperälle saatiin asennettua viime yönä paikoilleen lähes kaksi kilometriä pitkä vedellä täytettävä tulvapuomi.

-Viime yönä meillä valmistui 45 sentin korotus 1,5 kilometriä pitkään tulvapenkereeseen. Tämän hetkisten ennusteiden mukaan tuon korotuksen pitäisi riittää pitämään vedet uomassaan, Paldanius jatkaa.

Varapato pikavauhdilla tarpeen vaatiessa

Näränperän tulvapuomilla on merkittävä rooli Tornion keskustan alueen tulvatuhojen torjunnassa. Viranomaisilla on olemassa myös suunnitelma B, jos vesi nousee arvioitua enemmän.

-Me on varauduttu myös siihen, että tarvittaessa pystymme tekemään varapadon tuonne Näräntien päälle, mikäli varsinainen tulvapato pettää. Meillä on varattuna yrittäjiltä kalustoa ja maa-ainesta niin, että varapato syntyy puolessa päivässä, lupaa Tornion kaupungin tekninen johtaja Markus Kannala.

Yllättävän rajuun tulvatilanteeseen on aloitettu varautuminen jo hyvissä ajoin. Moneen on varauduttu, mutta yhä edelleen kaupunkiorganisaatiollakin töitä riittää, vaikka johtovastuu pelastustöistä onkin Lapin pelastuslaitoksella..

-Kaluston ja maa-aineksen kartoitus yrittäjien suuntaan alkoi jo viime viikolla. Tulvauhka-alueella asuville on lähetetty tekstiviestit, joissa on kehotettu varautumaan tulvauhkaan ja tutustumaan kaupungin sivuiltakin löytyviin varautumisohjeisiin.

-Ajoneuvoliikennettä on rajoitettu alueella ja nyt on alettu selvittää, onko kaupungilla alueella kodinhoitoasiakkaita, jotka tarvitsevat apua. Seuraamme tilannetta koko ajan yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa, Markus Kannala kertoo.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *