Vaikka sote-uudistuksen kapitaatiokorvaus tulisi korkeimmalla tasolla, korvaus ei tule kunnolla kattamaan nykyisten palvelujen kustannuksia, Kaavin kunnanjohtaja Ari Sopanen sanoo. Kaavin kunnanhallitus päätti maanantaina Sopasen esityksestä myydä terveyskeskus ja kunnantalo Attendolle. Kuvan kiinteistö ei ole Kaavilta. (Arkistokuva: Ville Miettinen)

Kaavin kunnanhallitus päätti maanantaina myydä kunnan sote-kiinteistöt ja kunnantalon sote-palveluita tuottavalle Attendolle. Kauppaan sisältyisi terveyskeskus, tasearvoltaan 895 000 euroa, sekä Kaavin palveluasunnot tasearvoltaan 841 000 euroa.

Attendo on myös tehnyt tarjouksen Kaavin kunnantalosta, joka olisi määrä purkaa. Tilalle rakennettaisiin 60-paikkainen ikääntyneiden hoivakoti.

Kaupan taustalla on sote-uudistuksen tuoma muutos taloudellisesti ja palvelurakenteeseen. Vaikka maakunta vuokraa sote-kiinteistöt kunnilta sote-maakuntauudistuksen alussa kolmeksi vuodeksi, palveluja tarkasteltaneen kriittisesti jo tuona määräaikana, kunnanjohtaja Ari Sopasen esityksessä kunnanhallitukselle todettiin.

Perusteluissa mainittiin, että maakunnan rahoitus alenee vuosina 2020-24 yhteensä 20 miljoonalla eurolla ja kiinteistöjen korot ja ikävaikutteiset menot kasvavat.

Edes korkein kapitaatiokorvaus ei riitä nykytasoon

– Kyse on palveluiden turvaamisesta pidemmällä tähtäimellä ja tietenkin työpaikkojen turvaamisesta, Sopanen kertoo.

– Kuten tiedetään, kaiken takana on se, että rahaa pitää säästää, koska mm. vanhusväestön määrä tulee lisääntymään dramaattisesti.

Maakuntien asemaa Sopanen pitää tukalana.

– Valtion antama rahamäärä vähenee, maakunnan uusien sote-kiinteistöjen vuosittaiset korkokulut ja poistot lisääntyvät merkittävästi, maakunta kohtaa yksityisen kilpailun ja joutuu samalla keskittämään palveluja ja vuokraamaan kiinteistöjä suht käyvällä vuokralla – ja palkkaamaan kunnista siirtyvät henkilöt pienenevään volyymiiin.

Sopasen mielestä on selvää, että kaikki palvelut eivät voi säilyä Kaavin tapaisessa kunnassa.

– Vaikka kapitaatiokorvaus tulisi korkeimmalla tasolla, korvaus ei tule kunnolla kattamaan nykyisten palvelujen kustannuksia, Sopanen sanoo.

– Vertaamalla kapitaatiokorvauksen ja avohoidon nykytason erotusta jokainen voi vetää johtopäätöksen, että palvelut eivät tule nykymittapuulla säilymään. Siipiä vedetään suppuun jo myös Eksotessa, Siun sotessa ja Päijät-Hämeessä yhden jos toisenkin asian suhteen, Sopanen luettelee.

Yksityiset hallitsevat pelin

Myös tuleva maakunnan päätöksentekomalli vaikuttaa sote-kiinteistöjen myyntihaluihin. Kunnanhallituksen esittelytekstissä ennakoitiin, että maakuntavaltuuston kokoonpanon muodostuu Kaavia isompien kuntien edustajista: Kuopiosta, Iisalmesta, Siilinjärvestä, Varkaudesta.

Vaalitutkija Sami  Borg arvioi hiljan, että koska sotesta päättäminen siirtyy maakuntaan, sote-ammattilaisia nähtäneen pyrkimässä maakuntavaltuustoihin. Sopanen ei tästä yllättyisi.

– Säästöjen syntymiseksi tarvitaan netin kautta kehitettäviä palveluja, liikkuvia palveluja, uusia toimintatapoja, tehokkaita toimitiloja. Yksityiset hallitsevat tämän pelin. Haaste on siinä, että maakunta ei alussa hallitse.

– Säästöt syntyvät, koska valtio antaa vain tietyn rahamäärän: maakunnan tehtävä on hoitaa palvelut sillä rahalla. Silloin tarvitaan kovan luokan ammattilaisia myös maakuntavaltuustoihin.

 

Aiemmin aiheesta:

Sote-kiinteistöjä kaupataan palveluiden ja elinvoiman säilyttämiseksi

Hollola myy lisää kiinteistöjä Attendolle – Hämeenkosken kunnantalokin menossa kaupaksi

Hirvensalmi päätti myydä kiinteistöt Attendolle

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *