Mansikkalan koulukeskus Imatralla rakennetaan massiivipuusta. Hyötyalaa tulee yli 1 hehtaarin verran. (Kuva: YIT Talo Oy)

Imatra rakentaa Suomen suurimman puukoulun, jonka hyötyala on noin 11 000 neliötä. Investointi toteutetaan elinkaarihankkeena eli rakentaja vastaa 20 vuotta kiinteistön ylläpitohuollosta.

– Nyt saamme nykyaikaiset tilat samoilla vuosikustannuksilla kuin vanhat. Tämä on aidosti merkittävä laatuhyppy ilman hintaloikkaa. Vuoden mittaisen suunnitteluprosessin aikana olemme tehneet valtavan paljon työtä omien ammattilaistemme ja yritysten kanssa, hyvinvointijohtaja Hanna-Kaisa Ellonen iloitsee.

Uusi koulukeskus tulee yleisilmeeltään olemaan valoisa ja sisäilmaltaan terve monitoimikiinteistö, johon sijoittuvat perusopetuksen ohella toiminnat vauvasta vaariin. Tiloja tulevat käyttämään myös neuvola, varhaiskasvatus, lukio, työväenopisto, nuorisopalvelut, oppilashuolto ja kolmas sektori eli yhdistykset.

– Valittu suunnitelma vastaa parhaiten alun perin asetettuihin toiminnallisiin vaatimuksiin. Se on tilatehokas ja neliöt ovat muunneltavissa käyttäjien tarpeiden mukaan, toteaa kouluhankkeiden ohjausryhmän ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anna Helminen.

Suunnittelua ohjannut vahvasti pedagogiikka

– Suunnitteluryhmän työn tuloksena Mansikkalaan rakentuu oppimisympäristö, joka vastaa erinomaisesti tulevaisuuden oppimisen ja hyvinvoinnin tarpeisiin. Varhaiskasvatuksen, esi- ja perusopetuksen sekä lukiokoulutuksen yhtenäinen kokonaisuus tarjoaa saumattomaan oppimispolun, projektipäällikkö Mari Routti kiittelee.

Suunnittelussa on kiinnitetty erityishuomiota myös esteettömyyteen, äänimaailman hallintaan, opetustilojen määrään ja muunneltavuuteen, eri-ikäisten lasten turvallisuuteen sekä pihan aktiviteetteihin. Vaikka koulu on iso, siellä on omat tilat sisäänkäynteineen eri-ikäisille.

Tarjouksia kaupunki sai neljältä yritykseltä. Tarjoukset pisteytettiin laadun ja hinnan perusteella. Molempien painoarvo oli 50 prosenttia. Investoinnin hankinta-arvo on enimmillään 45 miljoonaa euroa. Imatran valtuusto valitsi maanantai-iltana Mansikkalan koulukeskuksen toteuttajaksi YIT Talo Oy:n. Kiinteistön arkkitehtisuunnittelusta vastaa Arkkitehtitoimisto Perko.

 

FAKTA

Mansikkalan koulukeskusinvestointi

  • Rakennusmateriaali: massiivipuu (lukuunottamatta mm. väestösuojaa, perustuksia, porrashuoneita)
  • Hyötyala: noin 11 000 neliötä
  • Hankinta-arvo: max. 45 miljoonaa euroa kalusteineen. Kalustehankinnoista päätös myöhemmin.
  • Rakentaja: YIT Talo Oy
  • Arkkitehti: Arkkitehtitoimisto Perko
  • Pedagoginen suunnittelu: Finpeda Oy
  • Elinkaarihanke: Rakentaja vastaa 20 vuoden ajan kiinteistön huollosta ja ylläpidosta. Käyttö- ja ylläpitokulut tiedetään seuraavaksi 20 vuodeksi. Nykyiseen kulurakenteeseen verrattuna selvästi edullisempi ratkaisu.
  • Käyttäjät: varhaiskasvatuksen vuorohoitoyksikkö (noin 200 lasta), yhtenäiskoulu esiopetus-9 lk (noin 800 oppilasta) ja lukio (noin 350 opiskelijaa). Lisäksi Virta-opiston toimintoja, neuvola ja oppilashuolto (Eksote), nuorisopalvelut ja kolmas sektori
  • Tavoitteet kiinteistölle: toiminnallisuus (pedagogiset ja varhaiskasvatuksen tarpeet), terve sisäilma, monikäyttöisyys, joustavat tilaratkaisut, luonnonvalo, avoimuus, esteettömyys, turvallisuus, aktiivisuuteen innostava piha.

(Lähde: Imatra)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *