Katujen kevätpuhdistuksen tieltä siirrettäville autoille on kehitetty mobiilisovellus, jota Helsinki kokeilee.(Kuva: Ari Rask/Helsingin aineistopankki)

Helsingin kaupunki kokeilee uutta SiirtoSoitto-mobiilisovellusta, joka auttaa kaupunkilaisia varautumaan kadunvarsipysäköintiä rajoittaviin kunnossapitotöihin. Sovellus kertoo tulevista puhdistuksista ja muistuttaa rajoitusten voimaantulosta.

Mobiilisovellus toimii iPhone- ja Android-puhelimilla, ja sen voi ladata ilmaiseksi sovelluskaupoista. Sovelluksen ladannut käyttäjä valitsee kartalta alueet, joiden pysäköintiä rajoittavista töistä haluaa saada ilmoituksia. Ennakkoilmoitukset siirtokehotus-liikennemerkkejä käyttävistä puhdistustöistä ovat saatavilla koko kaupungin alueelta.

Katujen kevätpuhdistus alkaa lumien sulettua ja kevätsään vakiinnuttua. Puhdistustöistä tiedottavat siirtokehotus-liikennemerkit tuodaan katujen varsille pari päivää ennen työn alkamista ja niistä näkee, milloin pysäköinti on kielletty. Kun kadulle ei pysäköidä kiellon aikaan, ei autoja jouduta siirtämään, puhdistustyöt etenevät tehokkaasti ja katu saadaan nopeasti takaisin pysäköintiin. SiirtoSoitto-palvelun toivotaan vähentävän siirrettävien autojen määrää.

Palvelua testataan Taka-Töölössä ja Meilahdessa

SiirtoSoitto-sovelluksen soittopalvelua kokeillaan huhti–toukokuussa asukaspysäköintialueella H eli Taka-Töölössä ja Meilahdessa. Tällä alueella pysäköivät SiirtoSoiton käyttäjät saavat automaattisen puhelun, jos oma auto on siirtokehotusalueella vielä, kun kunnossapitotyöt alkavat. Nopeasti toimimalla voi ehtiä itse siirtämään autonsa ja välttää kaupungin perimän siirtomaksun. Jos ajoneuvo joudutaan siirtämään, SiirtoSoitto kertoo sen uuden sijainnin.

-Toivon, että mahdollisimman moni töölöläinen ja meilahtelainen innostuu ottamaan SiirtoSoiton käyttöön, jotta kokeilu onnistuu. Haluamme kehittää palvelusta mahdollisimman hyvän, sanoo sovelluksesta vastaavan Twenty Hexagons Oy:n perustaja Marco Sandrini.

Sovelluksen ensimmäinen versio syntyi syksyllä 2017 Staran toteuttamassa hackathonissa, jossa etsittiin uusia tehokkaita tapoja katujen ja puistojen hoitoon avointa dataa hyödyntämällä. Twenty Hexagons kehitti SiirtoSoitto-sovelluksen, jota kaupunki nyt kokeilee.

Helsingin kaupungilla odotetaan mielenkiinnolla kokeilusta saatavia tuloksia. Katujen kevätpuhdistus saataisiin tehtyä huomattavasti nopeammin, jos kaikki helsinkiläiset siirtäisivät ajoneuvonsa itse eivätkä pysäköisi siirtokehotusalueille. Palvelun jatkamisesta päätetään tämän kevään kokemusten perusteella.

-Katujen puhdistus yllättää helsinkiläiset joka kevät. Vaikka siirtokehotuskyltit laitetaan kadunvarsille hyvissä ajoin, kaupunki joutuu siirtämään hiekanpoistotyön takia vuosittain noin 15 000 ajoneuvoa tai enemmänkin, kertoo projektipäällikkö Lauri Uski.

-Autojen ja muiden kulkupelien siirtäminen aiheuttaa kaupungille vuosittain lähes miljoonan euron kustannukset. Kustannuksia aiheutuu myös ajoneuvojen omistajille, sillä heiltä peritään siirtomaksu, jos pysäköinti on tapahtunut siirtokehotuskyltin pystyttämisen jälkeen. Henkilöauton perussiirtomaksu on 85 euroa ja siirrettäessä apulaitteilla 118 euroa. Muutoin ajoneuvotyypistä riippuen siirtokustannukset ovat noin 60–195 euroa per siirto, Lauri Uski sanoo.

Tarjolla on myös tekstiviestipalvelu

SiirtoSoiton lisäksi Helsingin kaupunki tarjoaa tekstiviestipalvelun, jonka kautta saa edeltävänä päivänä ilmoituksen kaduista, joilta ajoneuvot tulee siirtää. Tiedot on mahdollista tilata katukohtaisesti tai postinumeroalueittain. Jos oma auto on jo siirretty, voi tekstiviestillä selvittää myös auton uuden sijainnin.

Kaupunki ei voi kuitenkaan varmuudella taata kyseisten sovellusten teknistä toimimista kaikissa tilanteissa. Kadulla oleva siirtokehotus-liikennemerkki on aina lainvoimainen ja siihen merkittynä aikana on pysäköinti kielletty.

Lisätietoja SiirtoSoitosta ja tekstiviestipalvelusta löytyy lisätietoja osoitteesta www.hel.fi/ajoneuvosiirrot.

(Lähde: Helsinki)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. Miksi Helsinki merkitsee jatkuvana ympäri vuoden siirtokehoituksena mm. Joka kuukauden neljäs maanantai.
    Puhdistuksia tehdään kuitenkin vain pari kerta vuodessa.
    Muualla Suomessa rajoitus koskee vain talviaikaa. Helsinki haluaa siirrättää autot aivan turhaan eikä mitään huoltotoimia tehdä.