Kansalaisaloite Malmin lentokentän säilyttämiseksi ei edennut eduskunnassa.

Kovassa ryöpytyksessä oleva Helsingin yleiskaava keräsi yhden voiton, kun eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta tyrmäsi kansalaisaloitteen Malmin kentän säilyttämisestä. Valiokunta perustelee näkemystään kunnallisella itsehallinnolla.

Valiokunta näkee kyllä tarpeellisena, että tilalle hankitaan korvaava kenttä. Se ei kuitenkaan pidä asianmukaisena, että lainsäätäjä puuttuu kunnallisen itsemääräämisoikeuden piirissä tehtyyn lainmukaiseen yksittäispäätökseen. Valiokunta huomauttaa, että puuttuminen olisi samalla vastoin jo tehtyjä sopimuksia valtion ja Helsingin kaupungin välillä.

Valiokunta siis ei halunnut puuttua kunnalliseen itsemääräämisoikeuteen eikä rikkoa aiempaa Helsingin ja valtion sopimusta, vaikka perustuslakivaliokunta lausunnossaan ei pitänyt tätä perustuslain vastaisena.

Muuten perustuslakivaliokunta piti aloitetta ongelmallisena, ja katsoi, että sitä pitää muuttaa, jos se aiotaan hyväksyä.

Valiokunta kaipaa uutta kenttää

Liikenne- ja viestintävaliokunta ehdotti mietinnössään, että eduskunta hylkää aloitteen, mutta hyväksyy lausuman, jonka mukaan eduskunta edellyttää, että valtioneuvosto ryhtyy toimenpiteisiin korvaavien lentokenttätoimintojen turvaamiseksi, jotta Malmin lentokentän ilmailutoiminnot voivat jatkua hyvien yhteyksien ja etäisyyksien päässä. Valiokunta oli ratkaisussaan yksimielinen.

Liikenne- ja viestintäministeriö jatkaa pienlentotoiminnan edellytysten kehittämistä yhteistyössä toimialan kanssa.

Uusia palveluja kaivataan

Ministeriön mukaan pääkaupunkiseudun läheisyydessä tarvitaan jatkossakin lentopaikkoja yleisilmailua ja uusia pienilmailun liiketoimintamalleja varten. Esimerkiksi kehittyvä drone-ilmailu ja älykäs liikenne tarvitsevat lentopaikkoja ja -palveluja.

Ministeriön tavoitteena on erityisesti, että sääntely mahdollistaa uusien ilmailua hyödyntävien palvelujen kehittämisen. Jo nyt suomalainen lainsäädäntö on drone-toiminnan osalta maailman sallivinta. Uudenlaisen ilmailun tulisi kytkeytyä saumattomasti osaksi muita liikennemuotoja ja niitä palvelevaa infrastruktuuria sekä maankäyttöä.

Työllistänyt myös oikeuslaitosta

Liikennevaliokunnan tyrmäys on jo toinen Malmin kentän puolustajien kokema. Aiemmin hallinto-oikeus hylkäsi  asiaa koskevan valituksen samalla kun hyväksyi muita valituksia, jotka koskivat eräiden sisääntuloväylien muuttamista bulevardeiksi sekä Vartiosaaren osayleiskaavaa.

Yleiskaavassaan Helsinki suunnittelee lentokentälle asuinrakentamista. Historialliset rakennukset on tarkoitus säilyttää.

Hallinto-oikeuden päätökset voivat päätä vielä korkeimman hallinto-oikeuden käsiteltäviksi.

 

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *