Turun pääkirjaston seinää koristaa Tero Kourulan Fantasia -valomuraali.

Turku kaunistaa ydinkeskustaa pääkirjaston ja Turun Sanomien talon seinään heijastettavilla valomuraaleilla. Ensimmäiset kuvat kahdesta kuuden kuvan sarjasta heijastettiin näkyviin tiistai-iltana.

Valomuraalit ovat osa Turun keskusta-alueen pimeän ajan vetovoimaisuuden kehittämistä ja kaupungin suunnitelmissa on tuoda keskustaan väliaikaisten kausivalaistusten lisäksi pysyviä valoelementtejä.

Vielä kuluvan vuoden aikana parannetaan kävelykadun valaistusta ja luodaan uusi valaistus kaupungintalon puistikkoon. Myös Satumainen Aurajoki -kokonaisuus on osa kaupungin pyrkimystä luoda turkulaisille lisää viihtyisyyttä valon ja äänen avulla.

– Valaistus on tärkeä osa keskustan kehittämistä ja valaistukseen liittyvät parannukset edistävät keskustan ympärivuotista houkuttelevuutta merkittävästi, sanoo Turun kaupunkikehitysjohtaja Timo Hintsanen.

Pääkirjaston sisäänkäynnin yläpuolelle (Kauppiaskatu 1) heijastetaan turkulaisten sarjakuvataiteilijoiden teoksia, jotka on tuotettu yhteistyössä Turun Sarjakuvakerhon kanssa.

Lukemiseen ja kirjastoon liittyvissä sarjakuvapiirroksissa esiintyvät muun muassa Kirjastoketut, Kirjastokissa, Kirjaston kummitus sekä Lukijapeikko. Sarjakuvissa nähdään myös viittaus erään turkulaisen yhtyeen tuttuun hittikappaleeseen.

Turun Sarjakuvakerho iloitsee sarjakuvataiteen näkymisestä kaupunkikuvassa ja juuri pääkirjastossa.

– Yksi kauneimmista asioista valoteosprojektissa on ollut mahdollistaa taiteilijoille oman alansa työtä ja tuloa, sanoo kuvataiteilija ja tuottaja Anna Nummi.

– Turun pääkirjasto on meille sarjakuvantekijöille tärkeä paikka. Juuri siksi koen ylpeyttä siitä, että saimme toteuttaa nämä teokset tänne, Nummi jatkaa.

Turun Sanomien talon seinään (Kauppiaskatu 5) heijastettavissa kuvissa pääosissa ovat Turun museokeskuksen valokuva-arkiston mustavalkoiset valokuvat, niiden ihmiset ja kuvien takana olevat historialliset tarinat.

Kuvat korostavat Sanomien talon toimintaa tarinankertojana ja tiedonvälittäjänä. Kuvissa esiintyvät muun muassa Turun köysitehtaan miehet, Turun kaupunginorkesterin harpunsoittaja Pia Tallgren, painija Robert Oksa sekä Mannerheiminpuistossa keinuva nimetön tyttö. Osa kuvista on Turun Sanomien kuvaamia.

Valomuraalien heijastuksessa käytetään projektorivalaisimia, jotka mahdollistavat kuuden erilaisen dian projisoinnin rakennusten julkisivuihin. Teoksen teknisestä toteutuksesta vastaa Valoa designin valaistussuunnittelija Anssi Mäkinen.

Pääkirjaston Sarjakuvaseinän teokset:

Tero Kourula: Fantasia

Tuuli Hypén: Kirjastoketut

Outimaija Hakala: Kirjastokissa

Johanna Jasmine: Kirjaston kummitus

Lappi & Lappi: Otan mukaan mitä tarvitsen

Tuomas Myllylä: Lukijapeikko

Turun Sanomien talon seinän valokuvien nimet ja aiheet:

Baskeripäinen nainen, jolla kädessä matkalaukku.

Crichton-Vulcan. Köysitehdas.

Turun kaupunginorkesterin harpunsoittaja Pia Tallgren harppuineen.

Robert Oksa, painija.

Muotokuva tanssija ja näyttelijä Martta Svennevigistä.

Tyttö keinuu Mannerheiminpuistossa.

(Lähde: Turun kaupunki)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.