Terrafame haluaa jatkossa ottaa talteen myös malmin joukossa pieninä pitoisuuksina esiintyvän uraanin. (Kuva: Terrafame Oy)

Kajaanin kaupunki näyttää vihreää valoa Terrafamen suunnitelmille uraanin talteenotosta. Kajaanilla on Sotkamon tapaan ns. isäntä-kunnan veto-oikeus estää tai hyväksyä kaivosyhtiön uraanisuunnitelmat.

Kajaani toteaa lausunnossaan puoltavansa Terrafame Oy:n hakemaa ydinenergialain mukaista lupaa uraanin kaivos- ja rikastustoimintaan. Valtuustossa ainoastaan yksi valtuutetuista oli uraanin talteenottoa vastaan. Vasemmistoliiton Panu Huotarin mielestä muun muassa yhtiön taloudellisen tilanteen johdosta kaupungin ei olisi tullut uraanihanketta puolta.

Sotkamo ottaa asiaan kantaa lausunnon muodossa myöhemmin tässä kuussa. Talvivaaran kaivostoimintaa jatkavan Terrafamen tavoitteena on ottaa tulevaisuudessa talteen metallinerotusprosessissa myös maaperässä pieninä pitoisuuksina esiintyvä uraani.

Talteenottolaitos käyttöä vailla

Kaivosalueella on jo vuosien ajan ollut uraanin talteenottolaitos valmiina odottamassa, mutta sitä ei ole koskaan käynnistetty. Ennen talteenoton aloittamista laitos tarvitsee vielä noin 10 miljoonan euron lisäinvestoinnit. Tarkoituksena on uuttoprosessin avulla ottaa uraani käyttöön puolituotteena, joka jatkojalostettaisiin ydinpolttoaineeksi ulkomailla.

Lopullisen päätöksen uraanin talteenotosta tekee valtioneuvosto. Jos hanke etenee suunnitellusti, niin myönteisten lupapäätösten jälkeen odotettavissa on vielä valituskierros asiasta. Uraania päästänee ottamaan talteen aikaisintaan vuodenvaihteen 2019-2020 tienoilla.

PEKKA MOLIIS

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *