Kemin uimahalli on Aarne Ervin vuonna 1967 suunnittelema uimahalli, jota laajennettiin vuonna 1997. (Kuva: Janne Jylkkä, Kemin uimahalli)

Syksyllä 50 vuotta täyttänyt Kemin uimahalli on valittu Vuoden Vesiliikuntapaikaksi. Uimahalli tarjoaa terveyttä edistäviä vesiliikuntapalveluja ja virkistystä viidessä altaassa motivoituneen ja osaavan henkilökunnan vastatessa asiakaspalvelusta. Uimahalliin vuotuinen kävijämäärä on jatkuvasti yli 150 000, mikä kertoo uimahallin merkityksestä Kemin ja koko Meri-Lapin alueen asukkaille ja matkailuelinkeinolle.

Kemin uimahalli on rakennettu nykyisiin mittoihinsa kahdessa vaiheessa. Vuonna 1967 valmistuneen uimahallin suunnittelusta vastasi arkkitehti Aarne Ervi. Tuolloin allasvalikoimaan kuuluivat 25-metrinen uintiallas ja noin 60 neliömetrin kokoinen opetusallas.

Vuonna 1997 valmistunut laajennus on arkkitehti Jukka Sirenin käsialaa. Laajennuksessa uimahallin allasvalikoimaa monipuolistettiin ja allaspinta-ala lähes tuplattiin, jolloin pystyttiin vastaamaan asiakaskunnan monipuolistuviin palvelutarpeisiin. Nykyisin uimahalli tarjoaakin vesiliikuntapalveluja ja virkistäytymistä viidessä altaassa, joilla on allaspinta-alaa yhteensä 664 m2.

Yli 200 neliön toiminta-allas

Uintiallas hyppytoimintoineen ja katsomoineen tarjoaa puitteet kuntouinnin ja vesiliikunnan ohella myös kilpailutoiminnalle. Yli 200 neliömetrin toiminta-allas kiipeilyseinineen ja liukumäkineen, virkistysallas monipuolisine hierontatoimintoineen, opetusallas ja pienten lasten kahluuallas tarjoavat monipuolisen allaspaketin koko perheelle.

-Edellisestä perusparannuksesta ja laajennuksesta on nyt 20 vuotta, joten lähivuosina on tarkoitus ottaa uimahallin perusparannus ja -korjaus investointiesitykseksi, toteaa Kemin nuoriso- ja liikuntajohtaja Matti Molander.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton hallitus valitsi Kemin uimahallin Vuoden vesiliikuntapaikaksi 2017. Perustelujen mukaan Kemin uimahalli on tehnyt pitkäjänteistä työtä uimaopetuksen ja monipuolisten vesiliikuntapalveluiden tarjoajana, henkilökunnan osaaminen on korkeatasoista ja kattavaa, uimahallilla on laajaa yhteistyötä seurojen, yhdistysten ja viranomaisten kanssa ja uimahallilla on järjestetty useita erityyppisiä tapahtumia ja teemapäiviä.

Lisäksi uimahallin esteettömyyteen ja turvallisuuteen on kiinnitetty huomiota, mikä mahdollistaa toimintakyvyltään erilaisten ihmisten vedessä liikkumisesta nauttimisen. Uimahalli valittiin myös Kemin kaupungin vuoden työyhteisöksi vuonna 2016.

Perustelujen mukaan motivoitunut, kouluttautunut ja ammattitaitoinen henkilökunta on asiakastyytyväisyyden keskeinen tekijä. Asiakaspalautteessa nousee usein esiin kiitokset puhtaasta, valoisasta ja viihtyisästä uimahallista, jonka eteen siivoustyötä tehdään laadukkaasti.

-Olemme erittäin ylpeitä, että Kemin uimahallin ja sen henkilöstön pitkäjänteinen työ vesiliikunnan ja uimaopetuksen saralla saa arvoisensa tunnustuksen myös valtakunnallisesti. Henkilökunta on tämän palkinnon ja kiitoksensa ansainnut, totesivat uimahallin hallimestari Janne Jylkkä ja nuoriso- ja liikuntajohtaja Matti Molander 21.10.2017 pidetyssä uimahallin 50-vuotisjuhlassa, jossa myös Vuoden vesiliikuntapaikka-palkinto luovutettiin.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton tavoitteena on, että jokaisella Suomessa asuvalla on mahdollisuus oppia uimaan. Suomen itsenäisyyden juhlavuonna olikin hienoa palkita pitkän historian omaava uimahalli, jolla on ollut merkittävä rooli uimataidon edistämisessä vuosien saatossa omalla alueellaan.

ILPO JOHANSSON

Artikkeli julkaistu Kuntatekniikan numerossa 1/18

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *