Kaupunkipyöriä käytetään Espoossa paljon viikonloppuisin, jolloin poljetaan merenrantaan Nokkalaan. (Espoon kaupunki)

Espoo on päättänyt hankkia laajan kaupunkipyöräjärjestelmän viimekesäisen onnistuneen kokeilun jälkeen. Espoo kokeili kaupunkipyöriä Matinkylä-Olarin ja Tapiola-Otaniemen alueilla. Kaavakuva pyörien käytöstä Matinkylän alueella näyttää, että kaupunkipyöriä käytettiin paljon hyvin lyhyillä matkolla. Olarinkadun ja Piispansillan välillä on vain 500 metriä.

-Tästä voidaan päätellä, että myös lyhyille siirtymämatkoille löytyy kysyntää. Tämä tarkoittaa, että tiheämpi asemaverkosto palvelisi myös eri alueiden sisäisiä, lyhyitä matkoja. Käyttö hyvin lyhyillä matkoilla kertoo myös kaupunkipyöräjärjestelmän helppokäyttöisyydestä, kirjoittavat Johanna Nyberg ja Elena Jokela Espoon kaupungilta sekä Annakaisa Lehtinen ja Juhani Bäckström Trafix Oy:stä. Kirjoittajien artikkelin ja raportin Espoon kaupunkipyöräkokeilusta voi lukea uusimmasta Kuntatekniikka-lehdestä. (Tilaajille)

Suurin osa pyörämatkoista sisälsi lähtö- tai pääteasemana Piispansillan aseman, joka sijaitsee keskeisellä paikalla kokeilualueella ja oli käyttäjämäärältään selvästi suosituin kaupunkipyöräasema. Kaikkien kokeilualueen pyöräasemien välillä oli matkoja, joten kaupunkipyöräjärjestelmä on lisännyt mahdollisuuksia joukkoliikennereiteistä poikkeaville matkoille.

Polkupyörille oli kysyntää myös paljon yöaikaan. Öiset kulkijat polkevat mieluummin kuin kävelevät yöbussilta kotiin.

-Kaupunkipyörämatkojen reitit poikkesivat selvästi toisistaan eri vuorokaudenaikoina, joten kaupunkipyöräjärjestelmä palveli useita erilaisia liikkumistarpeita. Esimeriksi suurin osa matkoista arkiaamuisin suuntautui Piispansillan kaupunkipyöräasemalle ja arki-iltaisin takaisin Piispansillalta asuinalueille. Nokkalan suunta rantaraitin varteen korostuu viikonloppumatkoissa. Lisäksi matkojen suuntautumiset Piispansillalta asuinalueille öisin osoittaa sen, että kaupunkipyöräpalvelu on täydentänyt joukkoliikenteen tarjontaa silloin, kun bussiliikenteen palvelutaso on ollut heikompi, artikkelissa kirjoitetaan.

Viikonloppuisin polkupyöriä hyödynnettiin virkistäytymiseen. Silloin kaupunkipyörillä poljettiin paljon merenrantaan Nokkalaan.

Kaupunkipyörämatkojen suuntautuminen Matinkylän alueella. (Espoon kaupunki)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *