Jos ilkivallan tekijää ei saada selville, niin lasku yöllisistä älynvälähdyksistä tulee kaikkien kuntalaisten maksettavaksi.

Kunnat maksavat vuositasolla miljoonia ja taas miljoonia ilkivallantekijöiden tihutöistä. Kuopiossa on jo pitkään ollut käytössä vinkkipalkkio, joka on luvassa ilkivallantekijän käräyttämisestä. Vahingontekijän vastuuseen saavalle vihjeen antajalle maksetaan palkkio, jonka suuruus vaihtelee vahingon laajuudesta riippuen 100 – 300 euron välillä.

-Palkkio on ollut käytössä jo pitkään, mutta kovin aktiivisesti sitä ei viime vuosina ole markkinoitu. Maksettujen vinkkipalkkioiden määrä on vuositasolla ollut ihan muutamia. Vinkin antajan henkilötiedot käsitellään luottamuksellisesti, joten turvallisin mielin voi vihjeen meille antaa, Kuopion tilakeskuksen viestintä- ja hallintopäällikkö Seija Harinen lupaa.

Täydellisiä lukuja Kuopion kaupungin ilkivaltalaskusta vuositasolla ei ole saatavissa. Joka tapauksessa summa nousee pitkästi yli sadantuhannen euron.

-Jo takavuosina lasku oli noin 100.000 euroa vuodessa, enkä usko sen siitä yhtään laskeneen. Yksittäisessä tuhopoltossa lasku nousee helposti useisiin kymmeniin tuhansiin euroihin, Harinen muistuttaa.

Syksyn pimetessä ilkivallanteot lisääntyvät. Kuopiossa on asiaan varauduttu lisäämällä kameravalvontaa. Tänä syksynä ydinkaupungin ja maaseutualueiden arkea turvaa yli 300 valvontakameraa noin 60 kiinteistössä.
-Valvontakameroiden paikkoja vaihdellaan. Valvontaa lisätään ja siirretään suunnitelmallisesti sinne missä sitä tarvitaan, Seija Harinen kertoo.

PEKKA MOLIIS

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *