Kaukojäähdytysenergian myynnin ja asiakasmäärän kehittyminen 2001-2016.

Kaukojäähdytysenergiaa myytiin viime vuonna ennätykselliset 205 000 MWh toimisto- ja liiketilojen sekä asuntojen viilentämiseen. Edellisenä vuonna myynnissä tapahtui notkahdus, sillä kesä 2015 oli kylmä.

Myynti kasvoi 13 prosenttia vuoteen 2015 verrattuna, mutta edelliseen ennätysvuoteenkin 2014 verrattuna runsaat 7 prosenttia. Viidessä vuodessa (2011 – 2016) myynti on lisääntynyt 63 prosenttia.

Myös kaukojäähdytysasiakkaiden lukumäärä on kasvanut tasaisesti viime vuosina. Vuoteen 2015 verrattuna kasvua oli viime vuonna 11 prosenttia, ja kun verrataan viiden vuoden takaiseen asiakasmäärään, kasvua kertyy 82 prosenttia.

Asiakkaita oli viime vuoden lopussa lähes 500, joista lähes 70 prosenttia Helsingissä. Asiakkaina ei ole pelkästään toimisto- ja liikekiinteistöjä, vaan myös yhä useampi koti viilennetään kaukojäähdytyksellä.

Lämpöpumput ja vapaajäähdytys ovat merkittävimpiä kaukojäähdytyksen tuotantomuotoja, niiden osuus on yli 90 prosenttia tuotetusta energiasta. Lämpöpumpuilla tuotettava jäähdytys on kasvanut tasaisesti ja vuonna 2016 kasvua kertyi edellisvuoteen verrattuna 20 prosenttia.

Vapaajäähdytyksen tuotantoteho puolestaan kasvoi vuoden 2016 lopulla 37 prosenttia, minkä aiheuttama muutos tuotantorakenteeseen tullee näkyviin vuotta 2017 tarkasteltaessa.

Lämpöpumput ja vapaajäähdytys hyödyntävät uusiutuvaa, ympäristön energiaa. Vapaajäähdytyksen energianlähteitä ovat esimerkiksi vesistöt ja kylmänä vuodenaikana ulkoilma.

(Lähde: Energiateollisuus ry.)

Markku Vento
markku.vento@kuntatekniikka.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*