Ekoteko-kilpailun avulla haluttiin nostaa esille kaupungin ilmasto- ja ympäristötavoitteita edistäviä arjen toimintatapoja ja helpottaa niiden leviämistä yksiköistä toiseen.

Ekoteko-kilpailu keräsi Espoon kaupungin työyhteisöistä yli 50 arjen ekotekoa. Kilpailun voittajaksi valittiin Kauklahden elä ja asu -seniorikeskus ja kolmelle työyhteisölle jaettiin kunniamaininta. Ekoteko-kilpailun avulla haluttiin nostaa esille kaupungin ilmasto- ja ympäristötavoitteita edistäviä arjen toimintatapoja ja helpottaa niiden leviämistä yksiköistä toiseen.

-Kilpailuun tuli ilahduttavasti yli 50 arjen ekotekoa eri työyhteisöistä, kertoo kaupungilla ekotukitoimintaa koordinoiva Tuija Stambej Espoon ympäristökeskuksesta. -Parhaan ekoteon valinnassa painoivat sekä teon vaikuttavuus että teon monistettavuus työyhteisöstä toiseen.

Ekoteko-kilpailussa työyhteisöjä pyydettiin ilmiantamaan fiksuja toimintatapoja, jotka liittyivät esimerkiksi energiansäästöön, liikkumisvalintoihin, hankintoihin tai materiaalin kulutuksen ja jätemäärien vähentämiseen.

Kertakäyttöistä ruokaliinat

vaihtuivat kangasliinoihin

Ekoteko-kilpailun voiton vei Kauklahden elä ja asu -seniorikeskus. Keskuksessa asuu 74 toimintakyvyltään heikkokuntoista vanhusta ja pitkäaikaissairasta. Ruokailun yhteydessä lähes kaikki asukkaat tarvitsevat ruokaliinan vaatteidensa suojaksi. Seniorikeskus on säästänyt esimerkillisesti luonnonvaroja siirtymällä muutama vuosi sitten kertakäyttöruokaliinoista pestäviin kangasliinoihin, mikä on tuonut taloudellisia säästöjä sekä hankinta- että jätekustannuksissa.

-Aluksi käytimme muovitettuja kertakäyttöisiä liinoja viidellä aterialla päivittäin, eli liinoja kului 370 kpl päivässä, kertoo seniorikeskuksen ekotukihenkilö Inger Malassu.

-Vuodessa kertakäyttöliinoja kului siis yli 130 000 kpl! Jätemäärä tuntui pahalta, joten keskustelujen ja kokeilujen jälkeen päätimme siirtyä käyttämään kankaisia pestäviä ruokaliinoja koko talossa, Malassu kertoo.

Muutos on otettu hyvin vastaan myös asukkaiden keskuudessa.

-Aluksi jotkut vastustivat kankaisiin liinoihin siirtymistä mutta käytäntö on osoittanut, että kankaiset liinat ovat mukavampia kuin kertakäyttöiset. Ne suojaavat vaatteetkin paremmin, joten myös vaatepyykki on vähentynyt, Malassu jatkaa.

Käytetyt kangasliinat myös pestään seniorikeskuksessa olevassa työkuntoutujien hoitamassa pesulassa, joten pesukuljetuksetkaan eivät rasita ympäristöä tai kukkaroa.

Kolme tekoa ylsi

kunniamaininnoille

Ekoteko-kilpailun kunniamaininnat jaettiin Ohjatulle liikunnalle, Kivenlahden nuorisotilalle ja Jupperin koulun keittiölle. Ohjattu liikunta on hankkinut liikunnanohjaajille käytettyjä polkupyöriä, joiden avulla he voivat siirtyä liikuntapaikkojen välillä ja vähentää autoilua työpäivän aikana. Pyörät on hankittu Kierrätyskeskuksesta ja ne tuunataan liikunnan ilmeeseen sopiviksi. Automatkoja vähennetään myös korvaamalla perinteisiä kokouksia entistä enemmän online-kokouksilla.

Kivenlahden nuorisotila tekee yhteistyötä lähikaupan kanssa ja käyttää kaupan lahjoittamaa hävikkiruokaa nuorisotilan perjantaikokkailuissa. Ruokahävikki pyritään minimoimaan myös leireillä. Lisäksi yhdessä nuorten kanssa huolehditaan muusta jätteen vähentämisestä ja kierrätyksestä.

Jupperin koulun keittiössä on panostettu monin tavoin ruokahävikin vähentämiseen. Myös pakkausjätteen määrää vähennetään esimerkiksi pakkaamalla retkieväät pestäviin rasioihin ja pulloihin. Keittiön yhteistyö opettajien ja oppilaiden kanssa toimii hienosti. Lisäksi ruoanvalmistuksen energiatehokkuutta on parannettu työtapoja kehittämällä.

Ekoteko-kilpailun avulla haluttiin nostaa esille Espoon kaupungin ilmasto- ja ympäristötavoitteita edistäviä arjen toimintatapoja ja helpottaa niiden leviämistä kaupungin sisällä yksiköistä toiseen. Ekoteko-kilpailun järjesti ympäristökeskuksen koordinoima ekotukitoiminta.

(Lähde: Espoon kaupunki)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *