Postitalon ja Sokoksen tavaratalon sekä Elielinaukion bussiaseman kehittämistä ideoidaan Helsingissä.

Helsingin ydinkeskustan Elielinaukion ja asema-aukion ympäristön kiinteistönomistajat haluavat käynnistää ideasuunnittelun alueen kehittämiseksi. Kiinteistölautakunta käsittelee 6.4. alueen varaamista suunnittelua varten.

Kaupungin omistama osuus alueesta esitetään varattavaksi suunnittelua varten vuoden 2019 loppuun saakka ryhmälle, johon kuuluvat Ilmarinen, OP-Vuokratuotto, VR, SOK ja Evata Partners. Laajuudeltaan noin 23 000 neliön suuruisen alueen sisällä ovat varauksensaajien omistamat tontit, joilla sijaitsevat Sokos-tavaratalo, Postitalo ja Vltava-ravintola.

Varauksensaajat laativat yhteistyössä kaupungin kanssa alueelle ideasuunnitelman. Suunnitelman tarkoitus on tutkia alueen kehityspotentiaalia sekä esittää ehdotus siitä, miten aluetta voisi kehittää ja täydentää rakentamisella. Alueen lopulliset varaukset voidaan valmistella sen jälkeen, kun edellytetyt suunnitelmat ja selvitykset on tehty.

Toimitiloja, vapaa-ajan palveluja ja liikennejärjestelyjä

Kiinteistönomistajien käynnistämä hanke jakaantuu kolmeen osaan. Osahankkeissa tarkastellaan mahdollisuuksia laajentaa Sokos-tavarataloa Kaivokadun ja Asema-aukion alueella, kehittää Postitaloa ja lisärakentaa sen itäpuolella sekä täydennysrakentaa Elielinaukiolla ja uudistaa aukion kävely- ja liikennejärjestelyjä.

Varausesityksen mukaan alueelle tulee suunnitella toimitilarakentamista ja vapaa-ajan palveluja. Lisäksi on selvitettävä mahdollisuuksia vähentää liikennettä Töölönlahdenkadulla, jotta Töölönlahden alueen käytettävyys paranisi. Lisäksi tulee kehittää julkisia tiloja sekä jalankulun alueita ja ratkaista nykyisten ja uusien toimintojen saatto- ja huoltoliikenteen järjestelyt.

Elielin bussiterminaalin korvaamista selvitetään

Suunnittelun osana selvitetään, miten Elielinaukion ympäristön rakentaminen vaikuttaisi bussiterminaalin toimintaan. Varauksensaajan on selvitettävä yhteistyössä kaupungin ja HSL:n kanssa Elielin bussiterminaalin mahdollisen lopettamisen edellytykset tai terminaalitoimintojen uudelleenjärjestelyn mahdollisuudet. Kaupungilla tai HSL:llä ei ole asiasta suunnitelmia tai rahoituspäätöstä.

Kiinteistölautakunta käsittelee varausehdotusta kokouksessaan torstaina 6.4.2017. Varauksesta päättää kaupunginhallitus kiinteistölautakunnan esityksestä. Jos varauspäätös tehdään ja suunnittelu etenee joutuisasti, päätöksiä alueen kehittämisestä voidaan tehdä vaiheittain vuodesta 2019 eteenpäin.

(Lähde: Helsingin kaupunki, Kiinteistövirasto)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *