Olympiastadionin louhinta saavutti alimman pisteensä ja sen kunniaksi pohja tervattiin.

Olympiastadionin louhinnat saavuttivat torstaina 30.3. syvimmän kohdan. Sen kunniaksi vietettiin perinteisiä pohjan tervajaisia.

Perinteen mukaan pohjan tervajaisia vietetään, kun louhinta on saavuttanut syvimmän kohtansa. Tämä hetki saavutettiin stadiontyömaalla torstaina 30.3.2017. Tervajaiset ovat merkittävä rakentamisen juhla.

Olympiastadionin perusparannus- ja uudistamishankkeen maarakennus- ja louhintaurakan toteuttaa Lemminkäinen. Urakassa on louhittu uusia yleisöpalvelu-, monitoimi-, liikunta-, logistiikka- ja tekniikkatiloja maanalaisina laajennuksina. Lemminkäinen jatkaa maanrakennustöitä ja rakenteiden vahvistuksia syksyyn 2017.

Stadion on erityinen insinöörirakentamisen kohde. Erityisosaamista projektissa ovat vaatineet louhintojen lisäksi muun muassa työnaikaisten tuentojen ratkaisut; samalla kun ympäriltä ja alta on poistettu 150 000 m3 kiveä on taattu Stadionin rakenteiden ja tornin säilyvyys.

Stadionin uudistamisessa on viisi merkkipaalua. Ensimmäinen oli alkupaukun räjäytys 7.4.2016. Toinen merkkipaalu on pohjan tervajaiset. Tulevia vaiheita ovat uudistuvan stadionin peruskiven muuraus, harjannostajaiset ja Olympiastadionin käyttöön vihkiminen.

 

 

Louhinnan ja maankaivuun kokonaismäärät ensimmäisen vuoden aikana:

– louhinta n. 133 000 m3

– maankaivuu n. 77 500 m3

Louhintojen syvyydet maanpinnan koroista:

– tornipiha -12 metriä

– tornin viereinen alue -7 metriä

– urheilumuseon alitus -14 metriä

– stadionin pohjoinen pääty -11 metriä

– kentän alapuolinen huoltotunneli -7 metriä

– itäsivun alue -7,5 metriä

– stadionin koillisosa -6 metriä

 

(Lähde: Stadion Säätiö)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.