Toteutuessaan sää- ja ilmastoriskeistä aiheutuvat vahingot voivat vaikuttaa asukkaiden terveyteen, hyvinvointiin, omaisuuteen tai toimeentuloon. (Kuva: Nanni Akkola)

Sää- ja ilmastoriskit voivat toteutuessaan vahingoittaa kuntien toimintakykyä ja sen asukkaiden hyvinvointia. Siksi kunnissa kannattaa arvioida sää- ja ilmastoriskejä systemaattisesti, kehottaa ELASTINEN (”Ennakoiva lyhyen aikavälin sää-, talous- ja ilmastoriskien hallitseminen”) -tutkimushankkeen Brief Policy -artikkeli.

Tutkimustulosten mukaan sää- ja ilmastoriskeistä kunnille ongelmallisimpia ovat vahingot, jotka aiheutuvat sään ääri-ilmiöistä, kuten rankkasateista, myrskytuulista ja tulvista.

Toteutuessaan sää- ja ilmastoriskeistä aiheutuvat vahingot voivat vaikuttaa asukkaiden terveyteen, hyvinvointiin, omaisuuteen tai toimeentuloon. Ne voivat olla kuntien toimintakyvyn ja kunnissa toimivien yritysten toimintaedellytysten kannalta merkittäviä ja aiheuttaa vakavia seurauksia kuntien talouteen ja palveluihin.

ELASTINEN-hankkeessa ovat mukana  Ilmatieteen laitos, Suomen ympäristökeskus ja Helsingin yliopiston tutkijat. Ilmastonmuutoksen myötä sää- ja ilmastoriskit muuttuvat, mutta niitä arvioidaan ja hallitaan systemaattisesti vain harvassa kunnassa.

– Koska sää- ja ilmastoriskit voivat aiheuttaa merkittäviä vaikutuksia ja kuntien rooli niiden hallinnassa on niin keskeinen, halusimme antaa käytännön vinkkejä riskien arviointiin ja hallintaan, kertoo projektipäällikkö Hilppa Gregow Ilmatieteen laitoksesta.

Katsauksen mukaan sää- ja ilmastoriskien arviointiprosessissa tulisi ottaa huomioon myös eri aikavälin seuraukset. Suomen ympäristökeskuksen professori Mikael Hildénin mukaan omassa kunnassa kannattaa myös pohtia, miten muissa kunnissa ja muualla maailmalla toteutuvat riskit saattavat heijastua omaan kuntaan, sen asukkaisiin ja elinkeinonharjoittajiin.

– Tärkeintä on, että sää- ja ilmastoriskien hallinta otetaan osaksi kuntien normaalia kehittämistä ja suunnittelua. Hankkeessamme kootut hyvät käytännöt auttavat muun muassa suuntaamaan oikein tärkeimpiä toimia riskien hallitsemiseksi, sanoo apulaisprofessori Sirkku Juhola Helsingin yliopistosta.

Osana valtioneuvoston vuoden 2015 selvitys- ja tutkimussuunnitelmaa toteutetun tutkimuksen tekivät Ilmatieteen laitos, Helsingin yliopisto, Suomen ympäristökeskus, Luonnonvarakeskus, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Gaia Consulting Oy.

ELASTINEN-hankkeen raportit löytyvät hankkeen verkkosivuilta.

 

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *