Syyllinen pääsee usein pakoon - jätekätköistä ilmoitetaan poliisille vain harvoin
Luontoon piilotetaan edelleen jätteitä, vaikka ison osan niistä voisi viedä maksutta jäteasemille.
Luvattomista jätekasoista joutuu vain harvoin edesvastuuseen. Esimerkiksi Lahdessa kaupungin ympäristönsuojelutarkastajat tekevät poliisille rikosilmoituksia vain muutaman kerran vuodessa.
– Jos kukaan ei ole nähnyt mitään ja jätteet on jonnekin kipattu, on aika mahdoton lähteä asiaa selvittämään, huomauttaa ympäristönsuojelutarkastaja Virve Kärkkäinen Lahden kaupungilta Etelä-Suomen Sanomissa.
Roskaajan jäljille päästään, jos romujen ja lumppujen sekaan on unohtunut hänen henkilötietojaan. Esimerkiksi roskiin unohtuneet vanhat laskut ovat useammin kuin kerran auttaneet viranomaisia saamaan tekijän kiinni.
Kotitalousjätettä syntyy etenkin silloin, kun ollaan muutto- tai remonttipuuhissa. Osa muuttajista ja remppareiskoista päätyy pakkaamaan roinansa pakettiautoon ja suuntaamaan sopivan hiljaisille syrjäteille.
Rikollista toimintaa ei voi perustella säästösyillä, sillä suuren osan tavarasta voisi jättää maksutta jäteasemille. Esimerkiksi puutavara ja eräin rajoituksin myös sähkölaitteet kelpaavat kaatopaikalle ilmaiseksi. Bensiinistä ja muusta vaarallisesta jätteestä pääsee samoin eroon ilman kustannuksia.
Sen sijaan huonekalujen ja rakennusjätteen tuomisesta kaatopaikalle peritään maksu. Metsän siimekseen kuskatut jätekasat paljastuvat joissakin tapauksissa vasta vuosien tai vuosikymmenien kuluttua.
(Lähde: Etelä-Suomen Sanomat)