Suomenlinnan arkkitehtuurikisa kiinnosti Espanjaa myöten
Suomenlinnan arkkitehtuurikilvalla korvataan 50 vuotta vanhat väliaikaiset parakit Länsi-Mustassa. (Kuva: Suomenlinnan hoitokunnan kuva-arkisto/Ikuvaari Oy)
Suomenlinnan Länsi-Mustasaarelle rakennetaan uusia asuintaloja, joiden suunnittelusta julistettiin keväällä arkkitehtuurikilpailu. Suomenlinnaa hallinnoivan Suomenlinnan hoitokunnan sekä Suomen Arkkitehtiliiton järjestämään kilpailuun saapui määräajassa 157 työtä.
Määrä on huomattavasti enemmän kuin tavallisesti suomalaiseen arkkitehtuurikilpailuun osallistuu väkeä. Ja kaiken lisäksi kilpailuun tuli töitä aina Ranskaa ja Espanjaa myöten.
– Järjestimme avoimen suppean kilpailun, ja ison kiinnostuksen perusteella mitoitimme kilpailun sopivasti. Halusimme antaa osallistumismahdollisuuden laajalle joukolle alan tekijöitä, kertoo Suomenlinnan hoitokunnan rakennuttaja-arkkitehti Esko Rautiola, joka toimii kisan sihteerinä.
– Päämäärä oli, että kaikenlaiset osaajat saattoivat ottaa kisaan osaa. Kiinnostusta löytyi myös Suomen ulkopuolelta. Töitä tuli niin Ruotsista, Tanskasta, Virosta, Ranskasta kuin Espanjastakin.
Mistään jättiprojektista ei ole kyse, mutta sitäkin herkemmästä: Suomenlinnan maailmanperintökohteen suojeltuun, historialliseen miljööseen Länsi-Mustasaarelle on määrä rakentaa 6-10 asuntoa pinta-aloista ja ratkaisusta riippuen.
Uudet 2-4 rakennusta korvaavat vanhat, huonokuntoiset asuinrakennukset, jotka on rakennettu väliaikaiseen käyttöön 1960-luvulla. Kilpailulla etsitään uusille asuinrakennuksille luonnetta, laajuutta ja toteutustekniikkaa, joka sopii historialliseen ympäristöön.
– Näin pyrimme saamaan mahdollisimman laajan skaalan ideoita siitä, miten linnoitukseen voi rakentaa. Tämä onnistui: töiden joukossa on kaikkea 5-kerroksisesta talosta kalastajakojuun ja asutettuihin muureihin ja valleihin. Myös rakentamisen määrät vaihtelevat. Näistä saamme varmasti kattavan kuvan Suomenlinnaan sopivista mahdollisuuksista.
Tuomaristo käsittelee töitä loppuvuoden, ja voittaja pyritään löytämään tammikuun aikana. Kilpailu käydään täysin anonyymisti eli tuomaristo ei tiedä ehdotusten tekijöitä. Töitä asetetaan näytteille joltain osin loppuvuoden aikana hoitokunnan internetsivuille.
Kilpailun tuomaristo koostuu Suomenlinnan hoitokunnan, Suomen Arkkitehtiliiton SAFAn, Helsingin kaupungin sekä Museoviraston edustajista.
(Lähde: Suomenlinnan hoitokunta)