Helsingin Pasilaan rakennettava Tripla on yksi maan suurista rakennusksohteista. (Kuva: Ville Miettinen)

Rakentaminen Suomessa painottuu suuriin keskuksiin, erityisesti pääkaupunkiseudulle ja Tampereelle, selviää Rakennusalan suhdanneryhmän raportista.

VM:n neuvotteleva virkamies Sari Sonntag varoo tekemästä kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä, mutta katsoo kuitenkin, että tiedot vahvistavat käsitystä alueellisesta keskittymisestä.

– Kyllähän nämä tiedot sitä käsitystä tukevat, hän sanoo. Rakentaminen keskittyy suuriin keskuksiin.

Kerrostalojen ja julkisten rakennusten rakentamisen on vilkastunut keskeisissä seutukunnissa ympäri Suomea.

Se on hyvässä kasvussa pääkaupunkiseudulla ja laajemminkin Helsingin ympäristössä Lahteen asti. Tampereen, Turun, Jyväskylän, Seinäjoen ja Oulun alueella kasvua on tapahtunut jo aiemmin ja taso on pysynyt korkealla.

Sen sijaan liiketilojen sekä toimisto- ja teollisuusrakennusten rakentaminen on melko hiljaista suurten seutukuntien ulkopuolella, joskin poikkeuksiakin on.

Taittumista näköpiirissä

Kasvuvauhti on kuitenkin hiljenemässä. Rakennusalan suhdanneryhmä (Raksu) arvioi, että rakentaminen kasvaa tänä vuonna noin 5–7 prosenttia, mutta ensi vuonna enää 1–3 prosenttia.

Raksu ennustaa, että tänä vuonna aloitetaan 32 000–34 000 asunnon rakentaminen. Ensi vuodeksi arvio on 30 000–32 000 asuntoa.

Osa hiljenemisestä johtuu työvoiman niukkuudesta ja myös rakennustarvikkeista saattaa tulla puute. Sonntag arvioi kuitenkin, että suurempi tekijä on se, että rakentaminen yksinään ei pysty kasvamaan, kun maan talous muuten ei vedä.

Uudistalojen aloitukset ovat kääntyneet laskuun kuluvan vuoden alkupuoliskolla pääkaupunkiseudulla, kun reipasta nousua oli jatkunut reilu vuosi. Turun seudulla uusien hankkeiden määrä on kasvanut voimakkaasti puolentoista vuoden ajan, mutta lähtötaso on ollut matala.

Jyväskylän seudulla kasvu on jatkunut lähes kolme vuotta, Seinäjoen seudulla vuoden, Tampereen seudulla useamman vuoden.

 

Toimitilarakentamista
suurissa keskuksissa

 

Toimitilarakentamisessa korostuvat kasvualueina Helsingin ja Kuopion seutu. Rakentaminen jatkuu vilkkaana Tampereen, Jyväskylän, Lahden ja Oulun seuduilla.

Kuluttajien asunnonostoaikomukset ovat Tilastokeskuksen mukaan kehittyneet tämän vuoden puoliväliin mennessä keskimääräistä myönteisemmin Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Keski-Suomen, Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa.

Kokonaistyöttömyyden väheneminen on tärkeä rakentamisen kysyntään vaikuttava seikka, katsauksessa todetaan. Työttömyys on vähentynyt tämän vuoden puoliväliin mennessä erityisesti Turun, Lahden, Tampereen, Seinäjoen ja Vaasan seutukunnissa.

Pääkaupunkiseutu oli ylivoimaisesti suurin muuttovoittoalue 2015. Seuraavina olivat suuruusjärjestyksessä Turun, Tampereen, Jyväskylän, Kuopion, Oulun, Seinäjoen ja Joensuun seutukunnat.

 

Keskuskaupunkien väestönkasvu
hidastunut

 

Monien seutukuntien väestönkasvu on painottunut keskuskaupunkiin vuoden 2010 jälkeen, mutta keskuskaupunkien väestönkasvu on hidastunut viimeisten 1,5 – 2 vuoden aikana.

Näin on käynyt muun muassa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä, Kuopiossa ja Joensuussa. Tampereella hidastumista ei ole nähtävissä. Vantaalla väestönkasvu on jatkunut nopeana.

Rakennusliikkeiden tilauskantatilastossa maaliskuun 2016 lopussa painottuvat pääkaupunkiseutu ja toisaalta Sisä-Suomen alue, erityisesti Tampere ja Jyväskylä. Näiden kahden alueen osuus on 75 prosenttia Rakennusteollisuus ry:n yritysten koko maan tilauskannasta.

Molemmilla alueilla tilauskannassa on monia jättihankkeita, kuten Redi, Tripla, Länsimetro, Rantatunneli, Ratinan kauppakeskus. Näissä on töitä vuosiksi.

Myös Rakennnuesteollisuus RT:n jäsenkunta ja suurten rakennusliikkeiden toiminta painottuu näille alueille.

Vapaarahoitteisia asuntoja
Helsingin seudulle 

Helsingin seutukunnan osuus vapaarahoitteisten kerros- ja rivitalojen aloituksissa oli yli 50 prosenttia, mutta kuluvana vuonna osuus suunnitelluista aloituksista laskee 44 prosenttiin.

Tampereen seutukunta on selvästi toiseksi vilkkain, ja sen osuus on vajaa viidennes. Tampereen osuus säilyy korkeana.

Suhteellisesti eniten vapaarahoitteisten kerros- ja rivitalojen asuntojen aloitusten raportissa arvioidaan kasvavan Oulun, Turun ja Jyväskylän seutukunnissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *