Aurinkokatto-paneelia on testattu jo pientalojen vesikattona. (Kuva: VirteSolar)

Suomalaisen 50-vuotiaan Virte-Metalli Oy:n uuden teknologian start-up-yritys VirteSolar on yhdistänyt kattopellin ja ohutkalvoaurinkopaneelin. Tiettävästi ensimmäisenä maailmassa aurinkokattopelti on tullut kaupalliseen myyntiin.

Aurinkokatto on peltikaton ja CIGS-ohutkalvopaneelien yhdistelmä. Peltikatto voi olla esimerkiksi konesaumakatto tai lukkosaumakatto. CIGS-aurinkokalvopaneelit ovat yhdysvaltalaisen Miasolen valmistamia.

Uuteen kattoon ne voidaan liimata jo tehtaalla ja vähentää siten merkittävästi järjestelmän asennuskustannuksia. Olemassa olevaan kattoon kalvot voidaan myös jälkiasentaa, sillä ne ovat keveitä käsitellä ja nostaa katolle.

Virte Aurinkokatto mahdollistaa aurinkosähkön tuotannon uudenlaisissa kohteissa. Keveytensä vuoksi se sopii rakennuksiin ja rakenteisiin, jotka eivät kestäisi perinteisten järjestelmien painoa. Taipuisena se sopii hyvin esimerkiksi kaareville kattopinnoille.

Aurinkokattoja on toiminnassa jo pilottiasennuksina useissa omakotitaloissa ja vapaa-ajan asunnoissa. Mutta myös tehdashallin katto rakennettiin aurinkokattona, jolloin sen 96 paneelia tuottaa nimellistahona 27,4 kW. Katon energiatahokkuutta voi seurata linkistä.

(Lähde: VirteSolar)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. ”Kattopeltiin integroitu aurinkopaneeli” kuuluu niihin innovaatioihin, joista heti tulee mieleen että tämän täytyy menestyä (tai että tästä täytyisi tehdä menestyvä vientituote). Juuri tällaisten ideoiden kaupallistamiseen ja vientimarkkinointiin pitäisi satsata myös kansallisten ja alueellisen innovaatiotukimuotojen kautta. ”Uusi Nokia” syntyy aggregaattinen pienistä innovatiivisista puroista!