Kasvuun kyytiä yhteisvoimin
Elinkeinoministeri Olli Rehn uskoo uusien kasvusopimusten vauhdittavan kaupunkien ja niiden elinkeinoelämän kehittymistä oikeaan suuntaan.
Elinkeinoelämän vauhdittamiseen ja yhdyskuntarakenteen kehittämiseen haetaan uusia avauksia valtion ja kaupunkien yhteisvoimin. Tänään allekirjoitettiin kasvusopimukset kuuden kaupungin ja kahden kasvuvyöhykkeen kanssa. Uudistettuja maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) sopimuksia solmittiin neljän kaupunkikeskuksen kanssa.
Kasvusopimukset allekirjoitettiin tänään Joensuun, Lappeenranta-Imatran, Oulun, Tampereen, Turun ja Vaasan kanssa sekä Helsingistä Seinäjoelle ulottuvan Suomen kasvukäytävän ja Etelä-Suomea itä-länsi -suunnassa halkovan Pohjoisen kasvuvyöhykkeen kanssa. Sopimusten tavoitteena on elinkeinoelämän kasvun ja alueiden omiin vahvuuksiin perustuvan kilpailukyvyn vahvistaminen.
Pääkaupunkiseudun kaupunkien ja Lahden kasvusopimus allekirjoitettiin jo aiemmin. Lisäksi kasvusopimusmenettelyn piirissä on kaksi erikokoisten kaupunkien muodostamaa temaattista verkostoa, Seutukaupunkiverkosto ja MAL-verkosto.
Vahvuudet hyötykäyttöön
Liikkeelle lähdetään kunkin kaupungin omien vahvuuksien kautta. Esimerkiksi Joensuun kasvusopimuksen pääteemana on metsäbiotalous, lisäksi vahvistetaan fotoniikan ja oppimisen digitalisaation mahdollisuuksia. Kaupungin tavoitteena on toteuttaa joka viides julkinen hankinta innovatiivisena ja lisäksi hyödyntää lähivuosien investointeja uudentyyppiseen kehitykseen yritysyhteistyössä.
– Kasvusopimuksilla käynnistetään alueellisia innovaatioita ja kokeiluja. On hienoa, että kaupungit avaavat omat investointinsa kehitys- ja testausympäristöiksi ja tukevat näin suomalaisten yritysten tuotekehitystä ja vientiä. Kaupungit tarjoavat oivan alustan esimerkiksi uusien älykkäiden liikenne-, energia- ja terveysalan ratkaisujen kehittämiseen, toteaa elinkeinoministeri Olli Rehn.
Sopimukset ovat voimassa vuosina 2016-2018 ja valtio kohdentaa niiden toteutukseen yhteensä noin 15 miljoonaa alueellisten innovaatioiden ja kokeilujen (AIKO) määrärahaa. Myös kaupungit laittavat omia rahojaan kehitystyöhön.
Rahoitusta liikenneinvestointeihin
Maankäytön, liikenteen ja asumisen MAL-sopimukset allekirjoitettiin neljän kaupunkiseudun eli Helsingin, Oulun, Tampereen sekä Turun kaupunkiseutujen kuntien kanssa. Vuosia 2017-2019 koskevilla sopimuksilla, tuetaan valtion ja kaupunkiseutujen yhteistyötä yhdyskuntarakenteen ohjauksessa sekä maankäytön, asumisen ja liikenteen yhteensovittamisessa.
Aiemmin tänään liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner kertoi tänään jaetusta 364 miljoonan euron korjausvelkapotista suunnattavan 70 miljoonaa euroa MAL-sopimuskumppaneille.
– Hallitus tekee nyt kaupunkien liikenteeseen merkittäviä, tulevaisuuteen suuntaavia investointeja. Esimerkiksi raitiotiehankkeita tuetaan ensimmäistä kertaa perinteisten väyläinvestointien rinnalla. Samalla hallitus investoi liikenteen uusiin digitaalisiin palveluihin ja tukee liiketoiminnan syntymistä kaupunkiseuduilla, toteaa liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner.
Sopimuksilla lisätään alueiden tonttitarjontaa ja kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen tuotantoa sekä tuetaan kaupunkiseutujen pieniä kustannustehokkaita liikennehankkeita ja joukkoliikennettä. Lisäksi edistetään uusien liikennepalvelujen syntymistä henkilö- ja tavaraliikenteeseen.
-
Paluuviite: Infrasta tuli mediaseksikkäin