HINKU-kunnissa muuta Suomea enemmän aurinkovoimaloita
Kunnissa on keskimäärin 1,8 jakeluverkkoon kytkettyä aurinkosähköjärjestelmää 10 000 asukasta kohden. (Kuva: Helen)
HINKU-foorumin jäsenkunnissa on aurinkovoimaloita 2,5-kertaisesti muihin kuntiin verrattuna.
HINKU-foorumi on keväällä 2013 perustettu ilmastonmuutoksen hillinnän edelläkävijöiden verkosto, joka kokoaa yhteen kunnianhimoisiin päästövähennyksiin sitoutuneet kunnat, ilmastoystävällisiä tuotteita ja palveluita tarjoavat yritykset sekä energia- ja ilmastoalan asiantuntijat.
Tällä hetkellä HINKU-kunnissa oli keskimäärin 4,7 jakeluverkkoon kytkettyä aurinkosähköjärjestelmää per 10 000 asukasta, kun koko Suomessa luku on 1,8.
Ylivoimaisesti suurin tämä suhdeluku on Mynämäellä, 19. Vajaan 8 000 asukkaan kunnassa on 15 verkkoon kytkettyä aurinkosähköjärjestelmää.
– Mynämäen ykkössijaa selittänee aurinkopaneelien yhteishankinta vuonna 2014, joka keskittyi Mynämäelle, HINKU-foorumin verkkosivuilla todetaan.
Aurinkosähköä yhteishankinnalla
Suomen ympäristökeskus SYKE järjestää paraikaa aurinkosähköjärjestelmien yhteishankintaa, johon on kutsuttu kaikki Suomen kunnat ja kuntien omistamat yhtiöt.
Ideana on, että aurinkovoimalat hankitaan leasing-rahoituksella, minkä takia kuntien ei tarvitse investoida niihin itse. Myöskään käyttömenot eivät nouse.
Yhteishankinnassa kunnat voivat tilata joko 5, 10 tai 20 kWp:n voimalan tai näiden kerrannaisia. Voimaloiden suunnittelu ja lupien hakeminen ovat kuntien omalla vastuulla, mutta tarvittaessa apua saa SYKEn Hinku-tiimiltä tai paikallisilta toimijoilta.
Työ- ja elinkeinoministeriö myöntää aurinkosähkölle 25 prosentin tuen. Tuki lyhentää leasing-kauden pituutta. Asuinrakennuksille tukea ei myönnetä, joten ne eivät voi osallistua rahoituskilpailutukseen.
Kymmenet kunnat ovat ilmaisseet kiinnostuksensa, mutta virallisia sitoumuksia vielä odotellaan, kertoo suunnitteluinsinööri Pasi Tainio Suomen ympäristökeskuksesta.
– Kunhan riittävä massa, noin 20 kuntaa ja vähintään 500 000 € hankintatarve on kasassa, kilpailutamme voimalat ja sen jälkeen rahoituksen, Tainio kertoo.