Porvoon Jokiranta on hyvä esimerkki pientalomaisesta asumisesta keskellä kaupunkia.

Kaupungistumisen nykyvaiheessa asukkaat haluavat entistä enemmän asua omakotimaisesti, mutta tiiviissä kaupungissa keskellä hyviä yhteyksiä ja keskeisiä palveluita. – Oikeanlaisella suunnittelulla nämä eivät ole toisiaan poissulkevia asioita, sanoo professori Markku Hedman Tampereen teknillisestä yliopistosta. Hänen johtamansa tutkimusryhmä on koonnut lukuisia uudenlaisia ratkaisumalleja, joilla voidaan sovittaa yhteen suomalaisten asumismieltymykset ja voimistuva kaupungistuminen.

Talopaletti-hankkeessa on tavoiteltu entistä monipuolisempia asumisvaihtoehtoja perinteisten omakotitalojen sekä kerros- ja rivitalojen rinnalle. Pientaloteollisuuden käynnistämässä hankkeessa on tuotettu yhteensä kaksikymmentä uudenlaista kaupunkipientalon ratkaisumallia, jotka on ryhmitelty kuuteen eri kategoriaan. Ne soveltuvat tiiviiseen kaupunkiympäristöön ja tuovat pientaloasumisen entistä useamman ulottuville.

-Kyse ei ole valmiista talomalleista, jotka siirtyisivät sellaisenaan tuotantoon vaan kokonaisesta vaihtoehtojen kirjosta. Esitettyjä ratkaisumalleja voi yhdistellä ja sekoittaa tarpeen mukaan, jolloin saadaan lähes rajattomasti uusia mahdollisuuksia. Hankkeen tuloksena syntynyt opas on tarkoitettu idealähteeksi sekä kaavoittajien että rakennusten suunnittelijoiden käyttöön, professori Markku Hedman kuvaa Talopalettia.

Ratkaisumallit on rakennettu arkkitehtiopiskelijoiden ja alan toimijoiden yhteisen ideoinnin avulla sekä analysoimalla jo toteutettuja kotimaisia ja kansainvälisiä kohteita. Lähes tuhannesta seulotusta kohteesta on poimittu mukaan käytännössä koeteltuja ja hyväksi havaittuja ideoita.

(Lähde: Pientaloteollisuus PTT ry.)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *