Aurinkovoimaa kuntiin pienillä kustannuksilla
Aurinkosähkön tuotanto kasvaa vauhdilla niin kotitalouksissa, toimitiloissa kuin energiayhtiöissäkin. (Kuva: Helen)
Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) Hinku-tiimi on ollut mukana järjestämässä menestyksekkäästi jo kahta aurinkosähköjärjestelmien yhteishankintaa. Nyt Hinku järjestää edellisessä pilotissa opitun perusteella kaikki Suomen kunnat kattavan aurinkovoimaloiden leasing-hankinnan. Mukaan pääsevät kaikki kunnat ja kuntien täysin omistamat yhtiöt, kunhan saavat 100-prosenttisen takauksen kunnalta.
Kannattavuuden maksimoimiseksi kunnat hankkivat kiinteistöihinsä voimaloita, joiden tuottama sähkö käytetään pääsääntöisesti kyseisessä kiinteistössä. Leasing-maksu määritellään kutakuinkin samaksi kuin se summa, minkä voimalan tuottama sähkö maksaisi verkosta ostettuna. Näin voimalan hankinta ei aiheuta investointikuluja, eikä vaikuta käyttömenoihin leasing-kauden aikana. Leasing-kauden päätyttyä voimalan käyttöiästä on jäljellä vielä hyvinkin puolet ja asiakas voi lunastaa voimalan etukäteen sovittavan pienen jäännösarvon hinnalla.
Kunnat voivat osallistua ilmoittamalla kiinnostuksensa tilata joko 5, 10 tai 20 kWp voimalan tai näiden kerrannaisia. 5 kWp voimala vaatii kattopinta-alaa alle 40 m2 ja painaa alle 20 kg/m2. Asennuspaikan välittömään läheisyyteen tulee olla esteetön pääsy nostinautolla. Myös tasakatto-, seinä- ja maaperäasennukset ovat mahdollisia.
5 kWp voimalan tuottaman sähkön arvo on kohteessa käytettynä vuositasolla noin 460 euroa (alv 0 %) ja tämä on myös se summa, joka peritään vuosittain leasingmaksuina neljässä 105 euron erässä. Voimalan tuottaman sähkön arvona käytetään noin 10 c/kWh. Moni kunta voi tällä hetkellä saada sähköä verkosta hieman edullisemmin, mutta yli kymmenen vuotta kestävän leasing-kauden aikana verkkosähkön hinta todennäköisesti nousee. Myös leasingmaksu voi korkotason muutosten vuoksi hieman nousta.
Mikäli kunta haluaa hankintaan mukaan, Suomen ympäristökeskuksesta lähiviikkoina kuntiin lähetettävä esitietolomake tulee palauttaa täytettynä 22.5.2016 mennessä. Sen jälkeen voimalat ja niiden rahoitus kilpailutetaan ja voimalat on määrä asentaa huhtikuun 2017 loppuun mennessä.
Yhteishankintaan osallistuminen maksaa alustavan arvion mukaan kunnalle 1 000 euroa. Tämä edellyttää, että vähintään 20 kuntaa lähtee hankintaan mukaan.
Taloyhtiömme harkitsi aurinkopaneelien asentamista. Helen teki tarjouksen , joka oli 30% kalliimpi kuin Oulun seudun hintataso. Ihmettelen edelleen , miksi As Oy:t eivät saa tukea valtiolta vaan ainoastaan kunnat ja suurfirmat ! Odotamme hintojen alenemista ja kunnon kilpailua tarjouksiin.