Tilastokeskus ja Maanmittauslaitos ovat kehittäneet Paikkatietoikkunaan uusia työkaluja, joiden avulla on mahdollista tehdä tilastollisia paikkatietoanalyysejä. Tilasto- ja karttatietoja yhdistämällä käyttäjä voi eri menetelmillä tutkia ja jatkojalostaa Paikkatietoikkunassa julkaistuja aineistoja.

Käyttäjä voi esimerkiksi muodostaa taustakartan avulla haluamiaan alueita, ja sovellus laskee näille alueille tilastoruutuaineistosta tilastollisia tunnuslukuja. Valitun alueen väestömuutoksia voidaan laskea yhdistämällä eri ajankohdan tilastoruutuja.

Paikkatietoikkunan Karttaikkuna on nyt entistä monipuolisempi ilmainen selainsovellus, jonka toiminnallisuudet ovat kenen tahansa hyödynnettävissä tai jatkokehitettävissä osana avoimen lähdekoodin Oskari-ohjelmistoa (www.oskari.org).

Analyysityökaluja voi käyttää rekisteröitymällä Paikkatietoikkunaan www.paikkatietoikkuna.fi. Rekisteröitymislomakkeeseen pääsee valikon kohdasta ”Kirjaudu sisään”.

Tilastokeskus ja Maanmittauslaitos ovat kehittäneet analyysityökaluja yhteisessä projektissa, joka on saanut rahoitusta vuosina 2014–2015 Euroopan unionin tilastoviraston Eurostatin ”Merging Statistics and Geospatial Information”-ohjelmasta.

Paikkatietoikkunassa on nykyään noin 2 000 erilaista karttatasoa yli 50 tiedontuottajalta. Tilastokeskuksen tarjoamia karttatasoja siellä on yli 200.

Tilastokeskuksen ensimmäiset avoimet tilastoaineistot julkaistiin Paikkatietoikkunassa vuonna 2013. Tilastokeskus tarjoaa Inspire-direktiivin mukaisia paikkatietoaineistoja Tilastokeskuksen oman rajapintapalvelun avulla.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *