Euroopan tulvaongelmat ovat pahenemassa. Euroopan ympäristötoimisto EEA:n ensimmäisen koko Eurooppaa koskevan raportin mukaan ongelma on kuitenkin ratkaistavissa, kertoo New Scientist.

Tulvia tulee toistuvasti ja eurooppalaiset kärsivät niistä eri tavoin. Vuoden 1980 jälkeen Euroopassa on ollut yli 3 500 tulvatilannetta. EEA:n raportin mukaan vuonna 2010 27 Euroopan maassa oli yhteensä 321 tulvaa.

– Äskettäiset tulvat Iso-Britanniassa ovat vahva näyttö siitä, että tulvaongelmat Euroopassa ovat pahenemassa, yksi raportin kirjoittajista Beate Werner sanoo New Scientistin mukaan.

Eräs syy tulviin on lisääntyvä sademäärä: osissa Iso-Britanniaa viime joulukuun sademäärä oli ennätyksellinen. Suuri osa tulvaongelmista kuitenkin johtuu siitä, että jokien luontaiset tulva-alueet on otettu muuhun käyttöön.

Monien Euroopan suurten jokien, kuten Tonavan ja Reinin, alavista tulva-alueista yli 80 prosenttia on pengerretty, kuivatettu ja rakennettu. Esimerkiksi Unkarissa lähes viidesosa väestöstä asuu tulvatasangoilla.

Jokien luontainen kulku tärkeää

Pengerretyt joet ovat haitallisia ekosysteemeille, kuten kosteikoille. Lisäksi ne raportin mukaan lisäävät tulvariskejä. Tämä johtuu siitä, että penkereet nostavat tulvakorkeuksia. Paikoin ne murtavat penkereet ja tulva leviää koteihin ja kaduille.

New Scientistin mukaan EEA:n raportti ennustaa tulvatuhojen viisinkertaistuvan vuoteen 2050 mennessä. Eräs syy on ilmaston muutos, joka tuo mukanaan sään ääri-ilmiöitä. Rankkasateiden arvioidaan olevan pääsyy viidennekseen ennustetusta tulvatuhojen lisääntymisestä Euroopassa.

Jäljelle jäävä 80 kasvavista tulvatuhoista selittyy valtaosin tulva-alueiden rakentamisella. Sitä tulisikin vähentää ja antaa jokien tulvia niille alueille luontaisesti, joilla ihmisiä ei ole vaarassa.

– Meidän on vapautettava alueita nykyistä luonnonmukaisemman tulvasuojelun käyttöön ja annettava joille tilaa, Werner sanoo.

Tämä ei ole uusi viesti. Vuonna 1995 sattuneiden Reinin suurtulvien jälkeen sekä Saksassa että Hollannissa purettiin tulvasuojauksia harvaan asutuilta alueilta, missä tuhoille alttiina oli vähemmän omaisuutta.

Uusi raportti kannustaa muita maita samantapaisiin toimenpiteisiin. Iso-Britanniassa parlamentin alahuone julkaisi äskettäin kyselyn tulvasuojeluun liittyen. Ympäristöaktiivit olivat tyytyväisiä perusteluihin, jonka mukaan luonnollisten tulva-alueiden palauttaminen suojelee myös väestöä.

– Tuhoutuneet ekosysteemit, kuten hävitetyt tulvatasangot, ovat monen luonnonkatastrofin taustalla, sanoo Jane Madgwick hollantilaisesta Wetlands International -kansalaisjärjestöstä.

New Scientistin artikkeli aiheesta

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *