Turku Energia selvittää Skanssin alueen kaksisuuntaista kaukolämpöverkkoa
Turun Skanssin alueelle kaavaillusta kaksisuuntaisesta kaukolämpöverkosta tehdään kaupallista selvitystä. (Kuva: Turku Energia)
Turku Energia on yhdessä Energiateollisuus ry:n ja Sitran kanssa käynnistänyt kaukolämmön toimintamalleja kehittävän hankkeen. Hankkeen yleisen selvitysosan rinnalla Turku Energia toteuttaa case-tarkastelun Skanssin alueen liiketoimintamallista. Tuloksena yhtiö saa toteuttamiskelpoisen kaupallisen mallin, jota voidaan soveltaa kaksisuuntaisen kaukolämpömarkkinan luomiseksi Skanssin alueelle. Nyt tehtävien selvitysten arvioidaan valmistuvan huhtikuussa 2016.
Nyt käynnistyneessä hankkeessa pohditaan, millä edellytyksillä kaukolämpöasiakkaasta voi tulla lämmön myyjä eli miten lämmitysmarkkinoista voidaan tehdä aidosti kaksisuuntaiset. Kaksisuuntaisuudella tarkoitetaan esimerkiksi tilannetta, jossa kaukolämpöyritys avaa järjestelmänsä asiakkaidensa tai muiden tuottamalle lämmölle ja maksaa lämmöstä markkinahinnan.
Uusiutuvaa lähienergiaa Skanssin alueelle
Turku Energia kehittää Turun Skanssin alueelle Suomessa täysin uudenlaista matalalämpötilaista kaukolämpö-verkkoa, joka toteutuessaan mahdollistaa kaksisuuntaisen ja avoimen lämpökaupankäynnin sekä uusiutuvien energialähteiden käytön lisäämisen yhtiön kaukolämmön tuotannossa.
– Turku Energia on jo pitkään panostanut tavoitteidensa mukaisesti uusiutuvien energialähteiden lisäämiseen hankinnassa ja tuotannossa. Nyt käynnistynyt hanke vastaa tähän tarpeeseen. Selvityksen yleinen osa tulee tarjoamaan selkeä kuvan edellytyksistä kaksisuuntaisten markkinoiden syntymiselle. Turku Energia taas saa kuvauksen liiketoimintamallista, jota voidaan soveltaa kaksisuuntaisen kaukolämpömarkkinan luomiseksi Skanssin alueelle, Turku Energian kehityspäällikkö Antto Kulla kertoo.
Uusiutuvan energian paikalliseen tuotantoon tarvitaan uudenlaisia teknisiä ratkaisuja, joiden avulla voidaan luoda uusia liiketoimintamahdollisuuksia, arvokkaita uusia referenssejä ja vientituotteita suomalaiselle teknologiateollisuudelle.
Suomen kaukolämmön ja -jäähdytyksen teknologia maailman huippua
Kaukolämpö ja -jäähdytys ovat keskeisiä osia tulevaisuuden energiajärjestelmässä. Näihin liittyvä teknologia sekä järjestelmien käyttöön ja optimointiin liittyvä osaaminen ovat Suomessa maailman huippua. Kaksisuuntaisuuden lisäämisellä parannetaan kaukolämpöjärjestelmän kilpailukykyä, ja huomioidaan hajautetun tuotannon mukanaan tuomat haasteet.
– Hankkeen tavoitteena on auttaa alan toimijoiden valmistautumista muutokseen sekä edistää kaksisuuntaisten markkinoiden kehittymistä. Tavoitteena on myös selvittää, millaisia hyötyjä ja haittoja eri osapuolet saavat erilaisista liiketoimintamalleista. On tärkeää, että uudet liiketoimintamallit hyödyttävät kaikkia kaukolämpöasiakkaita, mutta myös lämmön tuottajaksi ryhtyvän asiakkaan ja kaukolämpöyrityksen pitää saada hyötyä kaksisuuntaisuudesta, kaukolämmön asiantuntija Antti Kohopää Energiateollisuus ry:stä kertoo.
– Selvitys tarkastelee, millaisia hyötyjä kaksisuuntaisesta kaukolämmöstä voisi olla ja millaisella poliittisella ohjauksella kaksisuuntaisuuteen voitaisiin kannustaa. Sopivilla liiketoimintamalleilla voidaan edistää hajautetun energiantuotannon yleistymistä, johtava asiantuntija Jaana Pelkonen Sitrasta kertoo.