Ympäristöministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle lakiesityksen, jonka mukaan maakuntakaavojen ja kuntien yhteisten yleiskaavojen vahvistamismenettelystä luovutaan.

Esityksellä korostetaan maakunnan liittojen itsehallinnollista roolia maankäytön suunnittelussa. Tavoitteena on nopeuttaa maakuntakaavoitukseen ja kuntien yhteiseen yleiskaavoitukseen liittyvää päätöksentekoa ja muutoksenhakua. Esitys lisää maakuntien ja kuntien vastuuta kaavoituksessa. Nykyisin ympäristöministeriö vahvistaa maakunnan liittojen laatimat maakuntakaavat.

Esitys lisää myös tarvetta viranomaisten väliseen vuorovaikutteiseen yhteistyöhön kaavoja laadittaessa. Tavoitteena on, että valtakunnalliset intressit voidaan ottaa ennakkoon huomioon maakuntakaavoituksessa ja kuntien yhteisessä yleiskaavoituksessa.

Vahvistusmenettelyn poistaminen rakennuslainsäädännöstä on mukana hallitusohjelmassa. Esitysluonnoksen lausuntoaika päättyy 21.10.2015.

Lausuntopyyntö

Luonnos. HE maankäyttö- ja rakennuslain muuttamisesta

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *