Korkein hallinto-oikeus velvoittaa tuoreessa päätöksessään Mustasaaren kunnan maksamaan 120 000 euron hyvitysmaksun tarjouskisassa toiseksi jääneelle yritykselle. Kunta oli sallinut tarjousten avaamisten jälkeen yhden tarjoajan täydentävän tarjoustaan. Asiaa aiemmin käsitellyt markkinaoikeus olisi sallinut tarjouksen täydentämisen.

Mustasaaren kunta kilpailutti vuonna 2012 koulurakennuksen peruskorjaus- ja saneerausurakan. Jätettyjä tarjouksia vertailtaessa yksi tarjouksista oli selvästi muita halvempi. Kun kunnan taholta asiaa selvitettiin, niin kävi ilmi, ettei yritys ollut laskenut mukaan tarjouspyynnössä ollutta massanvaihtoa. Yritys ei ollut oman ilmoituksensa mukaan tietoinen massanvaihdon välttämättömyydestä.

Kunta salli yrityksen täydentää tarjoustaan tältä osin ja yritys laski massanvaihdon osuudeksi 81 000 euroa. Mustasaaren kunta valitsi lopulta juuri tämän yrityksen urakan toteuttajaksi. Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen mukaan voittanut tarjous olisi pitänyt sulkea pois kilpailutuksesta, koska jätetty tarjous ei ollut tarjouspyynnön mukainen.

KHO:n langettavasta tuomiosta huolimatta Mustasaaren kunta säästi salliessaan tarjouksen täydentämisen. Valittu tarjous oli massanvaihto-osuuden lisäämisen jälkeen 1 995 000 euroa, kun toiseksi halvin tarjous arvonlisäverottomana oli 2 241 587 euroa. Hyvitysmaksun ohella säästöä pienentävät molempien osapuolten oikeudenkäyntikulut, jotka tulivat kunnan maksettavaksi.

 

Päätös KHO:n sivuilla

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *