Kunnat ovat viime aikoina yhtiöittäneet mm. satamatoimintoja. (Kuva: Ville Miettinen)

Kuntien pitää selkeyttää kuntayhtiöiden toiminnan tarkoitusta ja tavoitteita yhtiöjärjestyksissä, katsotaan Kunnallisalan kehittämissäätiön julkaisemassa tutkimuksessa Kuntayhtiöt lainsäädännön ristiaallokossa.

Tutkimuksessa katsotaan, että osakeyhtiömuodon menestyksekäs käyttö kuntasektorilla edellyttää taitoa sovittaa yhteen yhtiö-, kunta- ja vero-oikeuden tarjoamat mahdollisuudet. Yhtiöittämisen toteuttamistapa vaikuttaa puolestaan kuntakonsernin verotukseen sekä kunnan mahdollisuuksiin saada tuloja yhtiöitetystä toiminnasta.

Tutkijat ovat huolissaan erityisesti yksityisen ja julkisen yrityksen välisestä kilpailuneutraliteetista ja hinnoittelun markkinaehtoisuudesta.

Kunta-alalla on kannettu erityisesti huolta kunnan tahdon toteutumisesta kuntien omistamissa yhtiöissä, ja omistajaohjausta on haluttu kehittää sen takia. Kuntayhtiöiden kanssa samoilla markkinoilla toimivat yksityiset yhtiöt ovat olleet huolissaan kilpailun tasapuolisuudesta ja hintaneutraliteetista.

Kuntien toimien yhtiöittäminen on kasvanut viime vuosina nopeasti.

Tutkimuksessa kaivataan julkisen vallan roolin selkeyttämistä sote-palvelujen yhtiöittämisessä. Hallinnossa on huomioitava sekä asiantuntemus että poliittinen edustavuus.

Tutkimuksessa myös muistutetaan, että osakeyhtiön tarkoitus on lain mukaan voiton tuottaminen osakkeenomistajille.

– Jos tästä tavoitteesta halutaan poiketa, muu yhtiön toiminnan tarkoitus on määriteltävä kuntayhtiön yhtiöjärjestyksessä. Näin on harvoin tehty, vaikka se olisi saattanut olla aiheellista, tutkimuksen tekijät huomauttavat.

Tutkimuksen mukaan nykyisin kuntayhtiöissä on korostettu lähes poikkeuksetta vain poliittista edustavuutta. Uuden kuntalain mukaan hallituksen kokoonpanolta edellytetään yhtiön toimialan, talouden ja liiketoiminnan huomioimista.

Tutkimus Kuntayhtiöt lainsäädännön ristiaallokossa on luettavissa täältä.

Tiivistelmän voi lukea täällä.

Tutkimuksen ovat tehneet Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulun tutkijat professori Seppo Penttilä, yliopistonlehtori Janne Ruohonen, professori Asko Uoti ja professori Veikko Vahtera.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *