Uusien liikennehankkeiden leikkaamisella rahoitetaan perusväylänpitoa vuosina 2017-2020. (Kuva: Ville Miettinen)

Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti on tyytyväinen siihen, miten hallitusohjelmassa on otettu huomioon liikenteen ja asumisen rooli talouskasvun mahdollistajina.

Hallitus käynnistää korjausvelan vähentämiseksi ohjelman, johon käytetään noin 600 miljoonaa euroa vuoden 2018 loppuun mennessä. Panostukset rahoitetaan pääosin omaisuustuloilla.

Lisäksi perusväylänpidon rahoitukseen tulee yhteensä 564 miljoonan euron korotus vuosiksi 2017–2020, mikä katetaan leikkaamalla vastaavana aikana kaikkiaan 704 miljoonaa euroa uusista liikennehankkeista.

– Liikenteen ja koko talouden pyörät pyörivät vauhdikkaammin, kun tie- ja rataverkostomme saadaan kelvolliseen kuntoon. Lisäksi perusväylänpito tarjoaa töitä infrarakentajille tasaisesti ympäri Suomen, Pipatti näkee.

Vuokra-asuntojen rakentamista pyritään kasvattamaan voimakkaasti uuden kymmenvuotisen välimallin avulla ja muuttamalla valtion tukemien asuntojen ehtoja.

– Asuntorakentamisen lisäämiseksi suunnitteilla on ilahduttavan monipuolinen keinovalikoima. Mukana on myös uudenlaisia avauksia, kuten sen selvittäminen, voisiko valtion tukemia vuokra-asuntoja hankkia vapaarahoitteisesta asuntotuotannosta.

Tiestön korjaaminen palvelee
puun käytön lisäämistä

Bioenergia ry on tyytyväinen siihen, että hallitusohjelmassa on linjattu vahvasti kotimaisen energian puolesta. Järjestön mukaan kotimaisella bioenergialla tulee olemaan merkittävä rooli etenkin öljyn ja kivihiilen korvaamisessa.

– Työpaikkojen lisääminen tätä kautta on ainoa oikea valinta tässä taloustilanteessa, Bioenergian tiedotteessa todetaan.

– Hallituksen biotalousstrategia tunnistaa etenkin kotimaisten korkean teknologian biopolttoaineiden ja biokaasun huimat mahdollisuudet uusiutuvan energian lisäämisessä liikenteessä. Myös turpeen merkitys energiaomavaraisuutta ja suomalaisia työpaikkoja lisäävänä polttoaineena ymmärretään.

– Biotalouteen pohjautuvan teknologian ja viennin edistäminen ovat tulevaisuuteen suuntautuneita toimenpiteitä. Etenkin investointien kannalta kirjaukset lupaprosessien sujuvoittamisesta ovat erittäin tervetulleita.

Tiestön korjausvelan kiinni kurominen on yksi edellytys hallituksen tavoitteelle puun käytön lisäämisestä, Bioenergia ry näkee.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *